Albanski tjednik Nacional u godinu dana četiri puta posvećuje svoje priloge djelu T.M. Bilosnića


Hrvatski autori u svijetu
 

Albanski tjednik Nacional, koji izlazi u Tirani, u svom broju 181. od 13 – 20. siječnja 2013. godine objavio je posebni prilog o hrvatskom književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću i njegovim prošlogodišnjim međunarodnim uspjesima vezanim za 45. godišnjicu umjetničkog djelovanja. Nacional naglašava uspjeh zbirke pjesama Tigar prevedene i visoko rangirane u Americi, a koja je prvotno prevedena i u Albaniji, i za koju je Bilosnić dobio nagradu Crvena ruža Elbasana

Posebno se spominje zbirka Afrika za koju je Bilosnić krajem prošle godine primio prvu i prvi put dodijeljenu međunarodnu nagradu Vlado Puljić. Albanski tjednik spominje i druge Bilosnićeve književne uspjehe, s posebnim osvrtom na one knjige ovog autora koje su uz Tigra prevedene na albanski jezik, kao što su Velebit, Koji jedu ribe i Kalendar sna.

Nacionalov kritičar Mostafa Spahiu ističe kako je Afrika nastavak refleksivno-filozofske lirike Tomislava Marijana Bilosnića, zamjetne u njegovim ranije nagrađenim knjigama Tigar (uz Crvenu ružu Elbasana i međunarodne nagrade Ilinden) i Molitve (nagrada Tin Ujević).    Tematsko-motivski okvir Afrike u istoimenoj knjizi se nameće kao središnja os autorove egzistencijalne i esencijalne misli. Prostor Afrike tako je jednakovrijedan prostoru pjesme, odnosno prostoru egzistencije gdje autor propituje i traži svoju bit od praiskona do suvremenice.


Za spomenuti je kako je isti tjednik, Nacional, Bilosnićevo Osamljeno drvo objavljeno u studenome prošle 2012. godine, preveo na albanski i objavio već u broju 177. od 9 – 16. prosinca 2012. Nacional je Bilonićev prilog najavio i na svojoj naslovnici, a za istaknuti je kako ovaj albanski tjednik na svoje stranice čak četiri puta u godinu dana posvetio djelu hrvatskog književnika Tomislava Marijana Bilosnića.