Skip to content

AGM – Hanibal Salvaro Hani: Akrilni crteži

AGM Art Point Centar, Gundulićeva 21, Zagreb
Hanibal Salvaro Hani
Mediteransko afrički dijalozi
Od 30. 09. (u 20.00 sati)

Ciklus akrilnih crteža prerađeni su dekonstrukcijom, te su konstruirani u formatu kvadrata kao ograničenja. Unutar jedinstvenog okvira djelovanja, umjetnik se snažnom kreativnošću oslobađa, što rezultira kovitlom različitih dojmova. Ispod apstraktnog kovitlaca boja i linija, dijelova prvo razlomljenih i zatim komponiranih zajedno, prodire zanimljivi podtekst. Korespondencija crnog, kao dominantnog elementa i žestokih boja kao poveznice, govori nam o posebnom odnosu koji autor postiže u dijalogu s Afrikom, koju u ovim radovima vidimo u živom i pomalo drugačijem svijetu promjena i različitosti. Afričko kulturno nasljeđe u različitim odnosima s umjetnikovom unutrašnjom kompozicijom utjecaja, znanja, i iskustava, tvori cjelovitu, kvalitetnu kompoziciju. Dakle, početna inspiracija i prihvaćanje novih elemenata u svoju umjetnost ipak razultira radovima koji odražavaju pokret i emotivnost samog autora. Jedinstveni kovitlac različitosti, ali i spajanja, odnosno međusobnog prihvaćanje, kako linija, tako i komada papira, i boja, govori nam o temeljima za multikulturnu razmjenu.

Posebna vrsta energije provlači se kroz djela, gotovo bi se moglo reći snaga komunikacije. Umjetnost Hanibala Salvara, govorili o keramici ili o slikarstvu, odnosno kolažima, komunicira na direktan, ali možda ne očigledan način. Angažiranost njegovih djela uvjetuje samu inspiraciju za njihov nastanak, čime postaju velikim dijelom umjetnička akcija koja očekuje, odnosno autor očekuje, feadback. Reakcija na umjetničko djelo time postaje njezin dio, odnosno bez te reakcije umjetničko djelo nije cjelovito i nije u potpunosti ostvareno. U ovom ciklusu, uz vječnu temu mediteranskog kulturnog i svakog drugog dijaloga, osjećamo izrazitu želju umjetnika za pokretanjem procesa približavanja, koaliranja, odnosno pokušaj da se kroz umjetnički doživljaj približe različite kuture, ta se potaknu rasprave i djelovanja.
I nakon više od 400 samostalnih i grupnih izložbi, uz neizmjerno iskustvo i iznimno bogat slikarski, kiparski i keramički opus te brojnih domaćih i inozemnih nagrada, Hanibal Salvaro Hani pronalazi načina da nas navede na razmišljanje, možda na akciju, ali prije svega na toleranciju i razumijevanje. Plemeniti cilj ovog angažiranog umjetnika osvježenje je i podsjetnik na važnost same pozitivne energije koju stvaramo.
Marina Lambaša

Akademija-Art.hr
27.09.2010.