Skip to content

AFERA – Milijunima kuna hrvatske Vlade za povratak u Posavinu, napravili kuće i vile u – Hrvatskoj

Stotine milijuna kuna koje je Republika Hrvatska donirala za izgradnju i popravak domova u bosanskoj Posavini koje su dobile udruge Posavljaka izgleda da su završile u – Republici Hrvatskoj

 
Cijela afera ne bi ni ugledala svjetlo dana da se u oglasnicima nisu pojavili oglasi u kojima je u posljednje vrijeme povećan broj prodaje nekretnina, mahom kuća, vila i apartmana u Slavoniji, Zagrebu i Dalmaciji.

Zbog novog zakona o nekretninama koji će stupiti na snagu u hravtskoj početkom naredne godine. Zakon o porezu na nekretnine, kako će se u konačnici zvati, bit će na dnevnom redu Vlade već za tjedan dana, potom slijedi široka javna rasprava, a njegova primjena predviđena je od 1. travnja 2013. godine.

Upravo ovaj Zakon je razlog što su se brojni Posavljaci odlučili na prodaju nekretnina u Hrvatskoj. Stanovi, kuće ali i vile koje su napravili zahvaljujući izdašnim donacijama osvanuli su u oglasnicima koji izlaze u Hrvatskoj.

Naša ekipa posjetila je posavska sela Vranduk,Bukovac, Ritešić, Majevac, Trnjani, Božinci Donji, Glogovicu, Podnovlje i utvrdila kako su kuće i stambeni objekti u ovim selima, za koje je Vlada Hrvatska godinama izdvajala sredstva, zapravo još ruševine i obnovljena je tek svaka šesta kuća. U svakoj obnovljenoj kući živi svega trećina povratnika starijih godina dok im sinovi i kćerke te rodbina i žive i rade u Hravtskoj. Ostale obnovljene kuće i dalje zjape potpuno prazne jer su Posavljaci uglavnom preselili u Slavoniju i Zagreb.

Primjerice, hrvatska sela u Posavini: Gornje i Donje Ledenice, Tramošnica Gornja i Donja, Njivak, Orlovo Polje, Šamarevac popravljaju se već 15 godina istim sredstvima dok se novci za njihovu izgradnju koja je Hrvatska godinama donirala preusmjeravaju na gradnju i kupovinu kuća i stanova u Hrvatskoj. Među udrugama Posavljaka u ovoj prijevari stoljeća prednjači udruženje Feniks iz Dervente čiji kompletan upravni odbor na vlastitim imenima ima kuće i stanove u Hrvatskoj što smo provjerili uvidom u katastar i registar zemljišta.

Da priča ne bi ostala ovakva, poduzetni Posavci su u Dalmaciji napravili i vile-apartmane koje sada zbog stupanja novog Zakona o porezu na nakeretnine žele prodati i dodatno profitirati. Makarsko primorje je jedno od najatraktivnijih lokacija koje su uknjižene na posavska prezimena. Posavljaci su se izuzetno dobro snašli izvan svojih ognjišta jer su vrijedni i marljivi, a neki od njih su postali nakon svog egzodusa i poznati, no ova afera im svakako ne ide u prilog.

Vrijeme protiče, a povratak Posavljaka u Posavinu se prolongira, odgađa i ne događa. Hrvatske kuće u Posavini se ne obnavljaju iako sredstva na račune udruženja i dalje uredno pristižu, a jedan od izdašnijih donatora je Hrvatska koja se i sama nalazi u krizi. Interesantno je i to kako brojna udruženja kojima na račune pristižu milijuni kuna za obnovu nikome ne polažu račune o utrošku sredstava, nemaju godišnja izvješća, nemaju nikakve kontrole, ne predaju godišnja financijska izvješća poreznim tjelima i što je najapsurdnije nemaju ni računovodstva niti pravne odjele, a neka od njih čine i do samo tri člana što zahtijeva zakon o udrugama.

Činjenjica je kako je i međunarodna zajednica, predvođena OHR-om i Američkim Veleposlanstvom nikada nije poticala i nikada nije insistirala na povratku Hrvata u Posavinu na isti i približno jednak način kao što je poticala povratak Bošnjaka u RS ili Herceg-Bosnu ili npr. povratak Srba u Federaciju ali to svakako nije opravdan razlog da se sredstva namjenjena pomoći povratka i obnove kuća u Posavini zloupotrebljavaju na ovakav način.

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Istraživački tim Croportal.ba

See also  Hebrang optužio Gabrića: U panici optužuje druge jer istrage ulaze u završnu fazu