50.000 vreća pijeska za Sisak, autobusi spremni za evakuaciju

poplava

poplava

Utorak je Hrvatskoj donio nove padaline, većinom kišu, a u Lici i Gorskom kotaru i snijeg. Snijeg bi, uz kišu, mogao padati i na sjeverozapadnom području i u zapadnoj Slavoniji

Novi snježni pokrivač većinom između 10 i 20 centimetara stvarat će se u gorju, dok se tanji očekuje mjestimice i u sjeverozapadnim krajevima.

Zbog poplave za sav je promet zatvorena dionica državne ceste D36 na dionicama Popovača – Sisak, Pisarovina – Jamnička Kiselica, Gradec Pokupski – Lijevo Sredičko i u mjestu Koritinja, izvijestio je HAK.

Iz Glavnog centra za zaštitu od poplava doznajemo da bi vodeni val preko Save i Kupe trebao doći do Siska danas navečer ili tijekom noći. Oko 8.30 sati bio je kod Dubrovčaka na Savi, odnosno Jamničke Kiselice na Kupi. Očekuje se da će vodostaj iznositi oko 750, 760 centimetara, što je na granici izvanrednih mjera koje se proglašavaju kad dosegne 770 centimetara. Na sisačkom području već su desetak dana u tijeku redovite pripreme za obranu od poplave. Angažirane su dodatne pumpe koje rade danonoćno, a u Sisak je poslano 50 tisuća vreća s pijeskom.

Više od 130 intervencija ispumpavanja vode odradili su vatrogasci na području Siska i okolice u posljednja dva dana, a Centar 112 Sisačko-moslavačke županije zabilježio je više od 400 poziva građana. Jučer je održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja općine Martinska Ves te su postavljeni zečji nasipi. Gradonačelnik Dinko Pintarić jutros se hitno sastao s članovima Stožera zaštite i spašavanja su ga obavijestili kako je na području grada Siska stanje pod kontrolom, a sve su službe na terenu.

U koordinaciji s Centrom 112 i Hrvatskim vodama tijekom dana će na najugroženije lokacije biti poslani kamioni s pijeskom i vrećama, a u suradnji s mjesnim odborima i lokalnim DVD-ima radit će se zečji nasipi, izvijestio je Grad Sisak. Auto promet Sisak osigurat će autobuse za eventualnu evakuaciju stanovništva, a bit će pripremljen i smještaj u dvorani OŠ 22. lipnja, dok će Gradsko društvo Crvenog križa Sisak osigurati pokrivače, hranu i piće.

Zimski su uvjeti na autocesti A6 Rijeka – Zagreb od Kikovice do čvora Bosiljevo 1 te na državnoj cesti D1 između Zagorja i Gornjeg Vaganca te na većini državnih i županijskih cesta u Gorskom kotaru. Na autocesti A6 Rijeka – Zagreb, zbog bure, između čvorova Kikovica i Delnice smiju voziti samo osobna vozila.

Hrvatske željeznice izvijestile su da se zbog velikih količina padalina koje su prouzročile stvaranje nekontroliranih bujica odronio dio kolosijeka između kolodvora Križevci i kolodvora Lepavina na pruzi Dugo Selo – Botovo te između kolodvora Novi Marof i Turčin na pruzi Bedekovčina – Čakovec. Zbog toga su za željeznički promet zatvorene dionice pruge Križevci – Koprivnica i Novi Marof – Varaždin. Do daljnjega se između Križevaca i Koprivnice te obratno i između Novog Marofa i Varaždina te obratno putnici prevoze autobusima.

Rano jutros aktiviralo se klizište na Dubravkinu putu u zagrebačkom parku Tuškanac, a obilna količina padalina i nestabilnost tla prouzročila je otklizavanje dva metra asfalta, ali i rušenje stabla tik do parkirališta kod Ljetne pozornice. Policija je izvijestila da je od 9.55 sati do daljnjeg obustavljen promet Ulicom Graberje zbog uklanjanja stabala s prostora klizišta.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr