4. smotra novog talijanskog filma u riječkom Art-kinu

art kono

Smotra novog talijanskog filma, održavana svake godine od 2010., i ove godine u Art-kino donosi pregled suvremene talijanske kinematografije

Od 20. do 23. studenoga, svaku večer u 20 sati, Riječani će imati prilike pogledati po jedan filmski naslov nove talijanske produkcije.

Svečano otvorenje, u srijedu, 20. studenog, s početkom u 20 sati, donosi komediju «Ben-Hur – gladijator u najam» Massima Andreia. Sergio je bivši kaskader ozlijeđen na snimanju američkog filma, a sada radi umaskiran u rimskog vojnika i slika se s turistima. Živi sa sestrom Mariom koja radi od kuće na erotskom hot-lineu. Njihove živote uznemirit će Milan, poduzetan bjeloruski imigrant koji uskoro počinje raditi za Sergija. Milan, inače inženjer, sagradi kočiju kao iz filma «Ben-Hur» koja postanu velika turistička atrakcija… Priča o jednom bratu, jednoj sestri i jednom imigrantu.

Drugi dan Smotre donosi film «Putujem sama» o Irene koja radi kao kritičarka visokorangiranih hotela i putuje po europskim turističkim odredištima, no njezin život pati zbog svih tih brojnih putovanja. Iako se čini kao još jedna ljubavna komična drama, «Putujem sama» nudi neobičan zaplet događaja u kojem je Irene promatrač i u profesionalnom i privatnom životu.

Drama «Prelijepi leptiri» donosi priču siromašnog susjedstva Cagliarija. Cate, 11-godišnjakinja, želi pobjeći od nesretnog obiteljskog života, a jedina osoba do koje joj je stalo je njezin susjed Gigi kojega Catein brat želi ubiti. «Prelijepi leptiri» bolna je priča o odrastanju u siromaštvu i potrebi za bijegom…

Program završavamo filmom «Otkrivanje zore» o putovanju kroz vrijeme zahvaljujući staroj telefonskoj liniji koja povezuje 40-godišnju i 12-godišnju Caterinu te omogućava, bar djelomično, spoznavanje vlastite prošlosti i razrješavanje starih problema.

Program se provodi u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Filmove je selektirao Paolo Minuto ispred Talijanskog saveza filmskih društava.