Zurich u plamenu – anti-kapitalističke ljevičarske skupine žestoko se sukobile s policijom

zurich

zurich

Iznimno miran švicarski grad Zurich u petak navečer bio je, na iznenađenje mnogih, poprište vrlo žestokih sukoba. Automobili i poslovanja u centru grada su zapaljeni te je nastala znatna materijalna šteta. Naime, sukobili su se pripadnici anti-kapitalističkih ljevičarskih skupina i policija.

Prema pisanju lokalnih medija najmanje 7 pripadnika policije je hospitalizirano nakon sukoba. Na strani prosvjednika sudjelovalo je oko 200 osoba, većinom maskiranih.

Prosvjednici su bili naoružani željeznim palicama, tvrde izvori. Policija pak tvrdi kako su prosvjednici njih prvi napali – navodi se kako je zapaljeno jedno policijsko vozilo, a policijska oprema je ukradena.

Nedugo zatim u centar grada stižu policijska pojačanja i izbijaju žestoki sukobi. Anti-kapitalisti kreću u napad na policiju te pritom koriste već prepoznatljivo oružje – kamenje i molotovljeve koktele. Uz to također pale automobile, kontejnere za smeće te podižu barikade.

Za vrijeme nemira prosvjednici su porazbijali nekoliko izloga dućana u centru grada, a lokalni stanovnici bježali su u panici. Advance