Zorica Turkalj – Motivi Zagreba interpretirani na novi način

zorica turkalj otvorenje izložbe 1

Otvorena izložba Zorice Turkalj

Galerija zaklade (Humanirarna zaklada za djecu hrvatske)
Trg Bana Jelačića 12, Zagreb

foto-galerijaPogledajte galeriju fotografija Višnje Serdar

Sadašnjost stvorena prošlošću

Motiv rodnoga grada – Zagreba – odavno je prisutan u slikaričinom opusu. Međutim sada je interpretiran na novi način. Šečući ulicama i trgovima grada, umjetnica gleda, ne samo očima običnog prolaznika nego i dušom umjetnika…i ono što i KAKO osjeća i doživljava svoj grad unutar sebe, te, već toliko puta viđene i dobro poznate njegove dijelove, „iznosi van” na velike formate platna i, otvarajući dušu gledatelju s njim dijeli svoj doživljaj. Zorica Turkalj je crtač bojom.

Ona je slikar crteža, boje, linije i materije, iako se još uvijek jasno raspoznaje tema i motiv. Potez je slobodan, dinamičan i jak, a na rubnim djelovima slike kao da „nestaje”, bježi u enformel. Time je dodatno naglašeno fizičko središte slike u koje smješta „ono bitno”, „više”, duhovno. Slika Fernkornove skulpture „Sveti Juraj ubija zmaja” (nezaobilazni zagrebački motiv, dobro poznat svim sugrađanima i prolaznicima), jako dobro ilustrira baš to – osobni doživljaj umjetnice. Boja čini jako važan dio u procesu komunikacije: umjetnik – umjetničko djelo – gledatelj, i upravo na ovom djelu gdje dominira plava boja neba, koja je sama po sebi simbol muževnosti, autoriteta, nepokolebljivosti i moći – utjelovljuje svu snagu hrabrog viteza koji pobjeđuje zlo. Baš kao i na jednoj od slika Kamenitih vrata, gdje se probija topla narančasta boja gorućih svijeća, koja kod promatrača budi pozitivne osjećaje, strpljivosti, blaženstva i duhovnosti. I tu je opet sve koncentrirano na ono duhovno značenje koje nosi slika, na prikaz bitnog. Središtem slike dominira minuciozno obrađena željezna barokna ograda, koja je u donjem dijelu samo naznačena s par obrisnih linija.Zorica Turkalj nam u svojim šetnjama otkriva skrivene i tajnovite/skrovite za-kutke/dijelove grada. I baš ti neobični rakursi, koji razlikuju nadahnutog umjetnika od užurbanog prolaznika, potvrđuju istinu o mogućnosti uvijek novog stvaralačkog sagledavanja i izražavanja stvari.

Iva Firm

zorica turkalj otvorenje izložbe 15

Vedute Zagreba / 11.04.1989.

Vedute gradova javljaju se u opusu Zorice Turkalj sporadično, ali zato zauzimaju – svojom impresivnošćui neposrednošću – jedno od ne manje ključnih mjesta njezinog bogatog i raznovrsnog slikarskog stvaralaštva. Uz one nastale za brojnih putovanja po svijetu, Zagrebu – mjestu u kojem je rođena i ukojem živi, pripada ipak prednost. Prepoznatljivi ambijenti ulica i trgova, pojedinih zgrada i urbanih aglomeracija u interpretaciji Zorice Turkalj dobivaju neku izuzetnu toplinu i živost. Iako je realitet podatka omekšan neoekspresionističkim rastakanjima oblika, sačuvana je autentičnost ambijentalnosti i izvornost atmosfere. Rakursi iz kojih autorica sagledava motive svježi su i iznenađujući. Kompozicija je složena ali čitka, a posebne vrijednosti donosi izuzetna artikulacija prostora s nenametljivim pretapanjima planova. Vedute Zagreba pod njezinim kistom postaju živim organizmima koji sugeriraju ne samo forme već i pulsacije što ih određene sredine emitiraju kao tvarna ali i duhovna obilježja. Slikarici kao da izvjesne situacije nameću kao imperativ i način ekspliciranja doživljajnog. Stoga i ponovljeni motiv ima u sebi ugrađenu novu komponentu raspoloženja, novu dimenziju fizičke i duhovne predodžbe.Vještim ispreplitanjem tehnoloških pomagala autorica je razvila metodu koja joj osigurava mekoćuugođaja i intenzitet efekata.Vedute Zagreba Zorice Turkalj pokazatelji su ljepote i živopisnosti jednoga grada, ali i autentičnog događaja jedne umjetnice koja govori ne samo oblicima i bojama, već i emocijama.

Juraj Baldani

zorica turkalj otvorenje izložbe 23

Zorica Turkalj, akademska slikarica, rođena je 11. travnja 1943. godine u Zagrebu. Slikarski odjel u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu završila je kod prof. J. Bifela. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirala je kod prof. LJ. Ivančića, F. Bače, H. Mujadžića, K. Hegedušića i F. Kulmera. Diplomirala je 1967. godine u klasi A. Mezdijića. Poslijediplomski studij do 1970. godine pohađala je u Majstorskoj radionici prof. K. Hegedušića. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (od 1968. godine), te Udruge Hrvatskih likovnih umjetnika „LIKUM” (od 1968. godine).Od 1969. do 2014. godine priredila je u Hrvatskoj i inozemstvu više od 100 samostalnih izložbi. Posebno je zapažen njen nastup u mnogim inozemnim galerijama, među kojima u Galeriji „San Vidal” u Veneciji (1977.) u Moskvi (1977.), „IMB-u” u Frankfurtu i u Wiesbadenu (1981.), u galeriji „Eroica” u Beču (1981.), „International” u Heidelbergu (1982.). Zatim u Međunarodnom središtu UNICEF – UNWG-a u Beču 1982., te u Los Angelesu, San Pedru i San Joseu od 1998-2002. Usavršavala je svoje slikarstvo na brojnim studijskim putovanjima po zemljama Sjeverne Afrike, u Austriji, Češkoj, Grčkoj, Rusiji, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. Autorica sudjeluje u radu likovnih kolonija : Primošten, Okić, Samobor, Slunj, Rastoke, Vrbovec, Brijuni, Karlovac. O njenom stvaralaštvu snimljena je „TV izložba”, HTV, 1995. godine i prilozi u emisiji o kulturi „Putokaz”, OTV, 1999. i 2002. ,te Jabuka TV 2012. i 2013.godine. Za svoj stvaralački rad slikarica Zorica Turkalj primila je brojne nagrade i priznanja te zahvalnice za sudjelovanje u humanitarnim donacijama za Republiku Hrvatsku.

zorica turkalj otvorenje izložbe 19