tomic anteNU2

Nakon što je na njega izvršen bezočan napad u Splitu, kada je još uvijek nepoznati počinitelj na njega izlio kantu govana, poznati splitski novinar i pisac Ante Tomić gostovao je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva, voditelja Aleksandra Stankovića

– Živjeli smo bolje u Jugoslaviji – rekao je, između ostaloga, nesuđeni general JNA, Ante Tomić, na takozvanoj javnoj televiziji piše portal Tinolovka-news

Ne obrazlaže on zašto je bilo bolje, samo navodi primjere koji to nisu jer se Zagreb, posebno Novi Zagreb, izgradio u Jugoslaviji kreditima koji su stizali izvana, a stizali su zbog činjenice da je tada svijet bio u jeku hladnoga rata. To vam je isto kao kada bi netko rekao da je u Americi šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo bolje zato što su Amerikanci imali dovoljno novaca da lete do Mjeseca, međutim, zaboravlja se da je upravo Hladni rat glavni i jedini razlog zašto su onda Ameri bili na Mjesecu, a danas nisu. Nema novaca za takve pothvate jer više, usprkos tehnologiji koju spominje Tomić, nema potrebe. Dakle, Amerikanci su bili na Mjesecu prije 40 godina, neće barem još deset, što to znači osim da su sada prioriteti drugačiji?

Iako se Hrvatska pod aktualnim režimom našla pred bankrotom misli li Ante da je bilo bolje kada su vladale redukcije električne energije, kada se kupovalo na par-nepar, kada je deterdžent bio jack-pot, kada su trebali bonovi za dvije litre goriva, kada se ubijalo po svijetu i kada se na robiji završavalo zbog krivo izgovorene riječi?

Glede boljeg života u Jugoslaviji, zna li Ante gdje bi u Jugoslaviji završio njegov gazda kulak, Nino Pavić? Kulak ili buržuj, svejedno? Na Golom otoku, tamo ne bi bilo predstečejnih nagodbi, niti bi bilo moguće da država oprosti stotine milijuna kuna ozloglašenom legalnom ratnom profiteru. Zna li Ante kako su završavali ratni profiteri nakon Drugog svjetskog rata, naravno, ako nisu bili komunisti, a takvih je itekako bilo, i to najviše? Kad insistira na Jugoslaviji onda Ante zaboravlja također da je on u toj Jugoslaviji, zajedno s gazdom, gazdinim potrčkom, Davorom Butkovićem, bivšim nacističkim sljedbenikom, sarajevskim dezerterom, Miljenkom Jergovićem, Juricom Pavičićem…, i mnogim drugima, bio običan odrpanac. Danas, u Hrvatskoj, u kojoj je Tomiću toliko loše, sam Nino Pavić posjeduje pola Hrvatske.

Nino Pavić, u legaliziranoj pljački, kroz predstečajne nagodbe, sam je Hrvatskoj odnio pola Pelješkog mosta koji je spomenuo Tomić. Kako da izgradimo bolnicu kada nam treba novac za režimski Jutarnji list? Je li možda Tomić, kada govori o izgradnji, zaboravio da je Hrvatska izgradila autocestu Zagreb-Split koja se u Jugoslaviji gradila 20 godina, a da se nije pomakla s mjesta odakle se počela graditi i koja je u Jugoslaviji plaćena, a novci pokradeni? (Foto: HRT, Tinolovka-news)