Zmajlovićev igrač iz sjene rikta poslove Milanovićevom bratu, a novac izvlači za SDP-ovu kampanju

zmajlovic

Sve ono što ova garnitura radi dobro znaju hrvatski građani 

zmajlovic

Afere koje su posljednjih dana uznemirile hrvatsku javnost u drugi plan bacile su ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića i bliske mu suradnike. Ministar i njemu bliski pažnju su plijenili skupim i nelogičnim preseljenjem Ministarstva u luksuzni Zagrebtower. Djelatnici Zmajlovićeva ministarstva, koji su za portal Dnevno prvi progovorili o ovom nelogičnom ministrovom potezu ovih se dana pitaju bi li Sven Muller bio na čelu Fonda za zaštitu okoliša da bilo tko drugi upravlja njihovim resorom.

Riječ je naime o čovjeku koji je direktorsku funkciju obnašao u propaloj Stipić grupi, koja je višegodišnjim radom ostala dužna stotinama podizvođača po cijelom Zagrebu, ali i šire. Naši sugovornici iz Ministarstva također se pitaju čime je Muller pokazao znanje i uvjete za preuzimanje javno financiranog Fonda koji kontrolira subvencije sredstava za održivi energetski razvoj. Napominju i da je upravo on vodio gradnju i investicije Zagrebtowera u koji sada useljava njegov Fond, ali i kompletno Ministarstvo pod dubioznim uvjetima piše Dnevno.hr.

Dobro umreženim vezama, ali i tolerancijom ministra Muller uspijeva na netransparentan način organizirati subvencije za energetsko certificiranje, projektiranje energetske obnove i izvođenje radova na energetskoj obnovi. Za sve te subvencije, tvrde djelatnici on je jedini odgovoran i potpisnik sviju odluka. Natječaj za sve tri dodjele napravljen je po principu – tko se prvi prijavi, s tim da sam Muller donosi odluke kome će dati certifikat i izvedbu. Ali napominju kako valja imati na umu da za projektiranje do 35 tisuća kuna po projektu nije preduvjet energetski pregled. Drugim riječima, kada se preda bilo kakav zahtjev za subvenciju projekta, bez potrebnih dokaza u priču ulazi Muller i bez kriterija odlučuje kojemu projektu, odnosno projektantu će dati novce, a kojem neće.

Inače, Muller je Zmajlovićev čovjek od velikog povjerenja, a po Ministarstvu se priča kako je ministar njegovoj ljubavnici djelatnici Fonda za zaštitu okoliša nedavno pribavio novo luksuzno vozilo, dakako sve preko pleća siromašnih hrvatskih građana. Ono što je u priči oko Zmajlovića i prijatelja mu Mullera neobično jest žustra želja za preseljenjem u Zagrebtower, unatoč žestokom protivljenju javnosti. Štoviše, ovaj dvojac nije mario niti za želje premijera Milanovića, koje su naglo stopirane, a kojima mu je cilj bio stopirati preseljenje radi negativnog odjeka u javnosti, svjestan da su mu izbori pred vratima. U čemu je tajna Milanovićeva naglog osustajanja, ali i žustre želje za preseljenjem na kojoj inzistira spomenuti dvojac? Zbog čega se u jeku gospodarske krize koja je zahvatila Lijepu našu ogroman novac izdvaja za djelatnosti u marketingu koje provodi Fond te zbog čega je ta sredstva odobrio upravo ministar?

Po kuloarima Zmajlovićeva ministarstva već se uveliko šapuće da je takva odluka donesena kako bi se najveći dio odobrenih sredstava mogao koristiti u SDP-ovoj izbornoj kampanji za naredne parlamentarne izbore. Dakle, riječ je o crnom fondu kakav se rabio u izbornoj HDZ-a u eri Ive Sanadera. U ovom slučaju ono što je Barišić bio Sanaderu, to je Muller ministru Zmajloviću. Čovjek koji slovi za Zmajlovićeva pouzdanika ministru duguje veliku zahvalnost jer ga je upravo on ustoličio na čelo Fonda, iako su ga mnogi u Ministarstvu i samom Fondu propitkivali čime ga je ovaj tako fascinirao. No, otkriće o prelijevanju novca iz Ministarstva u Fond sve jasnije da naslutiti zbog čega je to napravio.

Podsjetimo, prethodnih mjeseci ministar Zmajlović nalazio se u središtu brojnih afera, i to ne samo onih koje se dotiču spornog preseljenja. Tako se u više navrata pisalo kako je Zmajlović u Ministarstvu zaposlio svoje dvije susjede iz Jastrebarskog, da se javnim novcem razbacivao prilikom puta u Katar (19 tisuća kuna za avionsku kartu i 50 tisuća kuna za smještaj), da je svoj ured opremio novim namještajem za 100 tisuća kuna, da je za osobne potrebe u prva tri mjeseca potrošio gotovo 10 tisuća kuna koji su predstavljeni kao troškovi reprezentacije, da je u Ministarstvo doveo novu pomoćnicu koja ništa ne radi. Javnost je upoznata i s aferom Zmajlovićevih roditelja koji su dobivali poslove od Grada Jastrebarskog, u kojem je Zmajlović bio gradonačelnik prije nego je postao ministar, kao i da je sam Zmajlović u gradonačelničkom mandatu bez natječaja davao poslove svom rođaku. Ipak, čini se, da je nedavna afera s preseljenjem Zmajlovićeva resora u Zagrebtower, što će porezni obveznici godišnje plaćati 11,2 milijuna kuna, što je znatno skuplji najam od onoga kojeg Ministarstvo i pripadajuće mu agencije trenutno plaćaju. Upućeni tvrde da je Zmajlović trebao biti smijenjen s ministarske funkcije, ali spasio ga je Linić i pretresi u SDP-u u kojima je lukavo stao na Milanovićevu stranu. U takvoj situaciji velikih potresa Zmajlović se dosjetio da stranka ne smije pasti pa je došao na ideju o odobravanju ogromnih financijskih sredstava Fondu za zaštitu okoliša pod krinkom marketinških i oglašivačkih aktivnosti, a u biti najveći dio tih sredstava bio bi uporabljen u izborne aktivnosti stranke pred parlamentarne izbore.

Prema riječima djelatnika Ministarstva, to još uvijek nije sve jer Zmajlović i Muller sredili su poslove arhiviranja i udaljenog backupa ministarstvu okoliša i Fondu, a prste u sređivanju poslova ima i premijer Milanović jer poslovi se riktaju tvrtki njegova brata Krešimira Milanovića, ali i tvrtkama koje su s njime povezane. Sve u svemu, čini se kako je ovo priča kojoj se tako skoro ne nazire kraj, a s kojom bi se trebale pozabaviti nadležne institucije. (Foto: FAH, Dnevno.hr)