Zaštita od zračenja: Ministarstvo Rajka Ostojića prikriva sukob interesa?

U Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetskog zračenja sumnjaju da su Pravilnik izradili profesori elektrotehnike i računarstva koji su za teleoperatere radili na njihovim projektima. Za Dragana Zelića ovo je skandalozno, jer ‘privatna tvrtka može tajiti imena ljudi koje je angažirala, ali ne i javna institucija’.

zracenje

U Ministarstvu zdravlja izrađen je, i u javnoj raspravi predstavljen nacrt novog Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja, prema kojem će granice elektromagnetskog zračenja za frekvencije koje koriste teleoperateri morati biti snižene za oko 20 posto u odnosu na postojeći pravilnik, piše Novi list.

Iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) poručuju kako je riječ o kozmetičkim promjenama, dok će zdravlje građana i dalje biti ugroženo. Ono na što udruga posebno upozorava jest činjenica da Ministarstvo zdravlja taji imena članova radne skupine koja je novi pravilnik izradila, pozivajući se na njihovu želju da ostanu anonimni. (Foto: Thinkstock, Danas.net.hr)