Zagrebački sud u petak ponovno odlučuje o istražnom zatvoru za Glavaša

osijek

O zahtjevu tužiteljstva da se ponovno odredi istražni zatvor Branimiru Glavašu zagrebački Županijski sud odlučivat će u petak, 6. veljače, doznaje se na tom sudu

osijek

“Povodom prijedloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, za određivanje istražnog zatvora protiv optuženika Branimira Glavaša, zakazano je ročište koje će se održati pred izvanraspravnim vijećem dana 6. veljače 2015. u 12 sati. Ročište nije otvoreno za javnost, a pozivi su upućeni državnom odvjetništvu te optuženom Branimiru Glavašu i njegovim braniteljima”, objavio je sud na svojoj internetskoj stranici.

Tužiteljstvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo prošlog petka, ističući da je nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina.

Tužiteljstvo od suda stoga traži da Glavašu istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od bijega, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika.

Zahtjev za određivanjem istražnog zatvora uslijedio je nakon što je nedavno izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda povuklo tjeralicu za Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je “pritvoren” po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Tjeralicu za Glavašem zagrebački sud raspisao je 16. siječnja, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je služio kaznu u Bosni i Hercegovini zbog ratnog zločina u Osijeku 1991. u slučajevima “Selotejp” i “Garaža”. Nakon ukidanja pravomoćne presude na snazi je nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, a po Zakonu o kaznenom postupku, istražni zatvor se određuje temeljem presude kojom je izrečena kazna zatvora od pet ili više godina.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević ranije je izjavio kako smatra da se Glavašu ne može ponovno lišiti slobode, jer je vrijeme koje je dosad proveo u istražnom zatvoru i zatvoru dulje od pet godina, dok istražni zatvor s produljenjima u njegovom slučaju može trajati najdulje četiri godine.

“Kad bi mu ponovno bio određen zatvor proizlazilo bi da bi on u njemu bio više od pet godina što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku”, kazao je Matijević Hini. Nazvao je pritom “pravnim apsurdom” stajalište Državnog odvjetništva po kojem se okrivljeniku istražni zatvor uračunava u zatvorsku kaznu, ali se izdržana zatvorska kazna ne uračunava u istražni u zatvor. Foto D. KOVAČEVIĆ