Vrbovec – Druga samostalna izložba Željka Bratkovića: Sklad pun životne radosti

zeljko bratkovic 1

zeljko bratkovic 1

Druga samostalnu izložbu Željka Bratkovića pod nazivom “Sklad pun životne radosti”, postavljena je u Karitasovoj kući za starije i nemoćne osobe “Sv. Kamilo de Lellis” u Vrbovcu od 15.09. do 15.10.2014. godine

SKLAD PUN ŽIVOTNE RADOSTI

Željko Bratković (1948.) iz Hruškovice kod Vrbovca, slikar, predstavio se 15. rujna 2014. svojom drugom samostalnom izložbom slika u Karitasovoj kući za starije i nemoćne osobe „Sv. Kamilo de Lellis” u Vrbovcu. Izložbu je organizirala Kuća u povodu 15 obljetnice postojanja.

Tema njegovih slika motivi su sela u kojem je proživio i doživio svoje djetinjstvo. To najvrednije iz života ponio je sa sobom u sjećanju u svijet. Bratković poručuje svojim likovnim opusom: Sjećanje je raj iz kojega te ne može nitko istjerati .To je sklad životne radosti.

Istodobno Bratković slikajući godišnja doba, ali i seoske poslove i narodne običaje priča jednu neispričanu priču u kojoj se svaki od posjetitelja izložbe prepoznaje i dobro osjeća.

Nazivi njegovih slika pričaju bajke: Četiri godišnja doba, Odmor u košnji, Kopanje krumpira, S guskama, Košnja pšenice, Pečenje rakije, Žetva. Posebnu pozornost plijene njegove slike sa sakralnim motivima: Sveta obitelj, Paradis, Isus na križu, Anđeo čuvar….

Slikar se izražava tehnikom ulja na platnu, a ima i veoma zanimljivih crteža u boji.U svojem likovnom izrazu g. Bratković je iskren. Vidi se da slika doživljena i proživljena stanja i situacije svoje sredine ali daje joj svoju poetiku. U motivima naive, Bratković je svoj. U njegovom radovima ne vidi se utjecaj ¸¸slikarskih veličina¨¸ pa ni kolijevke naive Hlebinske škole. To svjedoči o njegovom talentu. Da ga je netko na vrijeme u ranijoj fazi stvaranja imao priliku uputiti tajne slikarstva, ili mu samo reći da nastavi svojim putem ili da ga ohrabri, Bratković bi zasigurno postao nezaobilazno ime naše hrvatske naive. To nimalo ne umanjuje njegov doprinos likovnosti naive Hrvatske.

Riječ je o velikom likovnom talentu i prava je šteta što se tek sada pojavljuje na likovnoj sceni, kad iz zdravstvenih razloga nije više u stanju stvarati.

Slikar je do sada izlagao na skupnim izložbama u Njemačkoj gdje je živio i radio 40 tak godina.( od 1971- 2012.) Njegove su slike tiskane na zidnim kalendarima ( zima), a neke slike našle su mjesta i u privatnim kolekcijama.

Za ovu izložbu slikar Josip Boltižar probrao je 30-tak slika iz bogatog fundusu Bratkovićeva stvaralaštva.

Izložba traje u Kući do 15.listopada, a otvorio ju je Josip Stipančević- ravnatelj Karitasa Bjelovarsko-križevačke biskupije.( Dragan Vicković)

zeljko bratkovic 2