Vokalni sastav Akvarel iz Osijeka izdao je svoj prvi album “Vokal patrioti”

Na albumu se nalaze a cappella obrade hitova iz vremena novoga vala 80-tih

Vokal-patrioti-webcover

Vokalni sastav Akvarel iz Osijeka izdao je svoj prvi album “Vokal patrioti” u izdanju Aquarius Recordsa/Maratona. Na albumu se nalaze a cappella obrade hitova iz vremena novoga vala 80-tih, a aranžmane svih pjesama potpisuje Olja Dešić, ujedno i glazbeni producent albuma.

Akvarelovci su tri godine za redom bili sudionici Vocal Maratona, međunarodnih susreta malih vokalnih sastava u Rijeci, gdje su i upoznali Olju, umjetničkog ravnatelja festivala, široj javnosti najpoznatijeg kao basist Fiumensa. Ovaj svestrani glazbenik te dobitniku 6 Porina čija biografija govori sama za sebe izazvao je Akvarel i susreo ih s novim aranžmanima, novom tehnikom pjevanja, novim stilovima te su zajedno vrlo uspješno napravili odmak od njihova dosadašnjeg zvuka i repertoara. Akvarel pjeva obrade suvremenih skladbi (pop, rock, evergreen) bez instrumentalne pratnje uz atraktivne vokalne udaraljke (vocal percussion/beat box) pa sve što inače izvodi bend, kod njega pokrivaju ljudski glasovi.

Album “Vokal patrioti” sniman je tijekom svibnja, rujna i studenoga 2013. u tonskom Studiju Maraton u mjestu Praputnjak u okolici Rijeke. Opuštajuća atmosfera pitoresknog mjestašca omogućila je Akvarelu savršen spoj napornog rada i ugodnog druženja.

Uz sve koji su sudjelovali u stvaranju ovog albuma, važno je spomenuti i susretljivost originalnih autora pjesama koji su dali podršku ovom projektu. Prije svega dijelom je za album “Vokal patrioti” kriv i Rambo Amadeus, jer je potaknuo Akvarel na obradu svojih, ali i pjesama drugih autora i to nakon što je čuo i oduševio se njihovom YouTube snimkom refrena Rambo, majstore. Prvi singl s albuma “Glupi hit”, obrada Rambove stvari iz 1989., objavljen je krajem rujna 2013. godine te se pušta na brojnim radio postajama u Hrvatskoj i regiji. Istovremeno je objavljen i videospot za spomenutu pjesmu u zanimljivom i originalnom režijskom potpisu Sandre Polić Živković (ujedno i izvršna producentica albuma) i Branimira Rogoznjana iz Art studija Rogoznjan.

Na albumu „Vokal patrioti” nalazi se deset i više pjesama, jer su neke od njih popularni medleyi Kroz stari haustor, Negdje oko ’82., Oblak sna, Prolaze sjene te Pjesme stare nastali iz pjesama grupa Haustor, Denis i Denis, Xenia, Idoli, Đavoli i Film.
Središnje mjesto albuma pripalo je predivnoj rock baladi Pristao sam bit ću sve što hoće Bijelog Dugmeta. Rambov Glupi hit i Devet depresivaca odišu humorom, baš kao i Novi val – spoj pjesama grupa Idoli, Prljavo kazalište, Električni orgazam te Volim žene – spoj pjesama Ramba Amadeusa, grupa Idoli, Denis i Denis i Električni orgazam. Te su obrade zanimljive i pune iznenađenja koja donose slušateljima u svojim neočekivanim spojevima stilova i pjesama u glazbeno iznimno zahtjevnim i vrhunskim aranžmanima.

Sama promocija albuma „Vokal patrioti” vokalnog sastava Akvarel bila je prigoda i za promociju novoga videospota za pjesmu “Prolaze sjene” u izvrsnoj režiji Josipa Grizbahera i produkciji Cinematic. Radnja novog glazbenog broja prati tri razdoblja u životu jednog ljubavnog para. Na kraju gledateljima i slušateljima ostaje mogućnost da sami odluče žele li sretan ili pak nesretan kraj.

Maja Varga Pajtler (sopran), Ozana Tomić (sopran), Ivana Marinić (alt), Marina Hlupić (alt), Davor Solanović (tenor), Alan Marinić (bas), Krešimir Pajtler (bariton i beatbox) i još jedan stalni član – tonski majstor Tomislav Jambrešić slijevaju se u šarenu rijeku Akvarelovih a cappella boja.