Skip to content

Vinko Barić: Zečji barok

U Galeriji umjetnina u Splitu, 26. studenog, otvara se izložba „Zečji barok" splitskog umjetnika Vinka Barića. Autor izlaže osam slika nastalih u 2009. godini.
Ne odustajući od svog osnovnog tematskog predloška, svojom najnovijom izložbom i dalje iskazuje vjernost prikazivanju neobičnih zečeva, potvrđujući time jedan sada već posve ozbiljan kontinuitet svog umjetničkog izričaja. Međutim, njegov likovni opus nije zbog toga hermetički zatvoren, nepokretan i zauvijek definiran. On je slikar anakronističke tematike, ali suvremen. Svaki kadar posljednjeg mu ciklusa Zečji barok bubri maštovitom reinterpretacijom viđenoga predloška, stvarajući tako nove vizualne cjeline, perceptivno vrlo jasne i izoštrene.
Slikarsko platno postaje polje nesputane slobode, likovne akcije koja ubadajući u srž apsurdnosti suvremene civilizacije i lažnih vrijednosti, rezultira ostvarenjima punim snage, kritike i ironije. U njegovom radu izuzetno je izražena lakoća i sigurnost kojom pristupa mediju slikarstva. Tako su postignuti neposrednost, osjećaj spontanosti i slobode općenito.

Marija Stipišić Vuković, iz teksta u katalogu izložbe

Vinko Barić je rođen 1980. godine u Splitu. Godine 2005. diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić. Od 2005. godine član HULU Split. Imao je više kolektivnih i samostalnih izložbi slika i stripova. Uz slikarstvo bavi se i crtanjem stripova, ilustracijom i grafičkim dizajnom. Od 1997. do 2008. godine izdao je tri strip albuma. Član je strip grupe „Komikaze" u Zagrebu.

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole