Skip to content

Vesna Pavlaković: Suptilno suzvučje


Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu je Višnja Slavica Gabout.

Sample Image

„Suptilno suzvučje"

Otkrij svoju moć
I u njoj ćeš naći dom.
Dano ti je sve.
Ne tragaj izvan sebe,
nego u se pođi.
Prisutnošću svojom
pronalazi cijelost
u svemu, što već dugo,
već dugo
jesi!
Peter Gouw

Sample Image

Okretanje sebi i svojoj nutrini, osluškivanje „otkucaja" i zvukova sebe, te primanje samo određenih zvučnih vibracija izvana i odgovaranje na njih, ono je što je u posljednje vrijeme način života i profesionalnoga rada, ali i stalni izazov za Vesnu Pavlaković. Jer u podlozi njezina životnoga stava je udaljavanje od vanjskoga materijalnoga i potrošačkoga; od medijskih senzacija i od prazne, neharmonične buke, te uspostavljanje ravnoteže, harmonije i pozitivne energije unutar sebe same i unutar svoga okruženja. To se u potpunosti vidi i u njezinu slikarstvu, pa je ono odraz okrenutosti ove autorice svojoj nutrini i osluškivanja otud onih posebnih vibracija i energija. Posljednjih petnaestak godina područje njezina zanimanja i istraživanja je zvuk, posebno unutarnji zvuk našega tijela. Ali onda i svaki specifičan zvuk onih nekih određenih vibracija koji harmonizira i balansira čovjekovu energiju, donoseći mir i sklad.

Sample Image

Vesna Pavlaković osluškuje i istražuje taj unutarnji zvuk tijela i glasa u trenucima meditacija. Ili u trenucima glasnoga pjevanja ponavljajućih, molitvenih „mantri". Pritom dolazi do stanja smirenja i duhovnoga ispunjenja, pa tim zvukom – tim vedskim omom, poput svojevrsne sintezije, slikarski „ozvučuje" svoje radove. Mi ih doživljavamo začudno pijevno, kao da su ispunjeni nekim milozvučnim tonovima, osjećajući da svaka boja u slici ili crtežu ima svoj zvuk, ali i svoju zvučnu vibraciju, koja rijetko dinamizira, već smiruje. Dodatna je to meditativna podloga njezinu slikarstvu, koje je u nje uvijek jedna vrsta „prostora za meditaciju", u koji uranja, u koji emanira duhovnu energiju, kroz koji ponire u sebe i prodire do iskona. Prostora gdje uravnotežuje svoju energiju i postiže jedinstveni vizualno-duhovni sklad gdje je sve pažljivo svedeno na mjeru, pa se čitav njezin svijet, usuglašen unutar sebe, ali i sa svijetom oko sebe, u svakoj njezinoj slici iščitava kao univerzum u malom.

Sample Image

U tim slikama nema nikad unaprijed postavljenoga konkretnog motiva, jer on bi ovu autoricu sputavao. Vesna započinje slikati nikad ne znajući točno kuda će je ono na kraju dovesti, jer njezin kist, ili olovku vodi unutarnja zvukovna vibracija, koja negdje iz nutrine iznosi na površinu zapis njezina „mentalnoga krajolika" – a tu nema zadanosti i sve je impuls. Međutim, da bi počela raditi, ona se priprema vrlo pedantno i brižljivo: svaki put vrlo pomno odabire podlogu na kojoj će razviti profinjeni razgovor boje i linije, odnosno akrilika i olovke. Isto tako, pažljivo odabire kistove i grafitne olovke, koji na slici ili crtežu uvijek razvijaju izrazito suptilnu komunikaciju. Takvu koja je nekad zvonka, ekspresivna i koloristički izražajna, a nekad do šapta utišana i kontemplativna. Ali i u jednom i u drugom slučaju ona je uvijek maksimalno usuglašena, namišljena da vibrira u rafiniranim harmoničnim suzvučjima.

Višnja Slavica Gabout

Sample Image

Vesna Pavlaković je rođena 1955. u Zagrebu, gdje je 1978. diplomirala na Pedagoškoj akademiji, a 1982. na Akademiji likovnih umjetnosti, slikarstvo, u klasi prof. Nikole Reisera. U razdoblju od 1986. do 1988. u nekoliko je navrata boravila u Norveškoj, u Oslu, na Statens Kunstakademi, kao gošća-studentica, te u Francuskoj u Parizu, u Cité Internationale des Arts. Godine 1997. nagrađena je jednom od nagrada na 1. festivalu akvarela u Splitu, a godine 2001. plaketom „Harmonija" i Velikom nagradom na 2. hrvatskom trijenalu akvarela u Slavonskom Brodu. Godine 2004. boravila je u Austriji (Graz) kao dobitnica stipendije Cultural City Network-a. Slike joj se nalaze u zbirkama Muzeja grada Vukovara, u Slavonskom Brodu u zbirci „Branko Ružić i suvremenici", te u zbirci g. Klementa Lukina u Zagrebu. Do sada je održala preko trideset samostalnih izložaba. U nas, neke od značajnijih su one realizirane u Zagrebu (izbor/Studio Galerije „Karas", Galerija Nova, Galerija Društvenog doma Trešnjevka, Galerija Contempora, Galerija „Miroslav Kraljević", Galerija Spektar, Galerija Prozori, Galerija Lotrščak, Galerija Studentskog centra, Galerija Gradska, Galerija Idealni grad, Galerija Gradec/Klovićevi dvori, izložbeni prostor Porezne uprave, Muzej Mimara, AGM/Art Point Center), Čakovcu (Galerija Centra za kulturu), Velom Lošinju (Galerija „La nave va"), Zelini (Galerija sv. Ivan Zelina), Velikoj Gorici (Galerija Galženica), Rijeci (Muzej grada Rijeke), Splitu (Galerija umjetnina), Poreču (Galerija Zuccato), Labinu (Gradska galerija Labin). U inozemstvu, izlagala je u Norveškoj (Brumunddal, Bodo), Austriji (Tainach/Tinje, Feldbach, Graz) i Sloveniji (Ljubljana, Maribor).

Autorica živi i djeluje u Zagrebu. Članica je HDLU-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Sample Image

Ivan Balažević, akad. slikar

Voditelj Gradske galerije Turnac

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole