Važnost dijaloga među religijama za ljudsko dostojanstvo i mir

pope
Papa primio Shimona Peresa i jordanskoga princa

pope

Bliski istok, mir i međureligijski dijalog bili su u središtu razgovora pape Franje s bivšim predsjednikom države Izrael Shimonom Peresom i jordanskim princom El Hassan bin Talalom koje je u četvrtak 4. rujna primio u odvojene audijencije.

O dvije privatne audijencije govorio je u izjavi za Vatikanski radio pročelnik Tiskovnoga ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi. Audijencija s bivšim izraelskim predsjednikom, rekao je Lombardi, trajala je oko 45 minuta tijekom kojih je Peres, kojega je Papa nazvao “čovjekom mira” i “dalekovidnom osobom i čovjekom širokih pogleda”, Svetom Otcu predstavio svoje poglede na izraelsko-palestinski sukob i svoje inicijative u cilju promicanja mira u čemu mu pomažu razni vjerski vođe.

Papa je pokazao zanimanje za inicijative bivšega izraelskoga predsjednika te je zajamčio da će im dužnu pozornost posvetiti i dikasteriji Rimske kurije koji su posebno zauzeti na tome polju, prije svega Papinsko vijeće za međureligijski dijalog i Papinsko vijeće za pravdu i mir. Papa je također u razgovorima istaknuo kako inicijativu molitve za mir, održane u Vatikanu na kojoj su sudjelovali Peres i Abu Mazen, ne smatra promašenom već to drži otvaranjem vrata koja i dalje ostaju otvorena, zahvaljujući čemu se inicijative i vrijednosti mogu poticati i dalje razvijati.

Osvrćući se na audijenciju s princom bin Talalom, o. Lombardi je rekao da je riječ o sličnoj audijenciji jer je jordanski princ predstavio Papi djelovanje zaklade, ustanove koju je on osnovao i vodio a čiji je glavni cilj jačanje dijaloga i međureligijskoga djelovanja u korist mira, u sredinama u kojima vladaju nasilja. Istaknuo je pritom važnost dijaloga među religijama za ljudsko dostojanstvo i mir, pomoć siromašnima u dobu globalizacije, odgoj mladih za bratstvo, insistiranje na poštivanju dostojanstva osoba. Za sve to predstavnici različitih religija moraju se zdušno zauzimati, istaknuo je princ bin Talal. O. Lombardi je dodao da je i audijencija s jordanskim princem također bila poduža, trajala je više od sat vremena. (radio vatikan, ika, gk)