Skip to content

Varaždin – grad baroka

Sample Image

Varaždin je velika inspiracija pa mu je s razlogom posvetio čitave cikluse. Svjestan težine zadatka u nadmetanju sa skladom i bogastvom prizora koje grad nudi, zanosom je posvojio njegove prostore i stigao do izuzetno dojmljivog djela.

Uzorak Slike

Varaždinske cikluse radio je u tehnikama pastela, ulja na platnu, akvarela te ugljena. Njegove radove su karakterizirale profinjene tonske pomake, blaga titravost površine s načinom gradnje u kojoj se grafizam poteza povezuje sa zgusnutošću plohe. Različitosti su to načina proizišle iz jedinstvenosti rukopisa odnjegovanog stila, koji je proniknuvši do biti tehnika maksimalno iskoristio njihove mogućnosti, primjenjenih za oblike i boje

Sample Image

Varaždina, a prvenstveno za izražajnost svjetla. Svim scenama dao je prizvuk metafizičnog, likovno građenog čistim plohama, s čistim obrisom i prelaženjem u sfumatornost i unutrašnjim svjetlom, koje je koliko formalni element slike toliko i njena sadržajnost. Raste intenzitet svjetla (koje kao da opisuje napore vremena) od ugašenosti do sjaja, gdje svjetlo i naznačuje i ulazi u detalj činjeničnog.

Sample Image

Odabrao je akcente grada poštujući slikarsku logiku, a ne toliko znamenitost zdanja, ali i ostvarivši vezu između spomeničnog i segmenta urbanog, izbjegavajući upadanje u banalnu formulu razgledničnog. Varaždin je prisutan u punoj svojoj autentičnosti pri čemu slikar ništa nije izgubio od svoje poetičnosti. Razvio se dijalog između dvorišnog zida i veličanstvenog crkvenog zvonika, ponekog stabla i stare fasade, u zanimljivim rakursima kompozicije s mijenama dimenzijskih odnosa, s kojima se donekle relativizira uobičajnost pogleda na grad.

Ali, sve je to Varaždin, blizak njegovim stanovnicima i onima koji su ga makar jednom posjetili. Ljepota grada i ljepota slike prepoznaje se i okom i srcem.

Stanko Špoljarić, 1997.
 

 

Uzorak Slike

Slike:
 

56.  Varaždin – Barokni detalj s Trga kralja Tomislava (isječak)
57.  Slika u podlozi: Barokne kiše varaždinske
58.  Barokni Varaždin zimi
59.  Barok na Trgu kralja Tomislava
60.  Jesen u ulici baroka – Varaždin
61.  Barok kod Uršulinske crkve u Varaždinu
62.  Barok u parku kod Katedralne crkve
63.  Barokni krovovi Varaždina

Akademija-Art.hr

Optimized by Optimole