Uz svečano otvorenje nove zgrade Muzičke akademije i cjelodnevno bogato događanje

2

2

Zagreb dobio novo središte hrvatske glazbene kulture

Napisala i snimila: Nives Gajdobranski

Muzička akademija u Zagrebu je 30. rujna, nakon gotovo stotinu godina podstanarstva, dobila svoj vlastiti životni prostor, mjesto za okupljanje i vježbanje studenata i profesora na najvišem mogućem nivou. Doživljaj za sebe bilo je ne samo svečano nego veličanstveno a opet «pitko»otvorenje, jer je to bila ponuda kulture na jednom trgu koji okuplja ono najbolje, najkreativnije i najizvrsnije u umjetnosti.

1 Dalibor Cikojević  dekan
Dalibor Cikojević, dekan Muzičke akademije

U cijelom tom zapravo spektaklu ne smije se zaboraviti kako je svečanim otvorenjem Muzičke akademije na adresi Trg maršala Tita 12, Zagreb je dobio novi simbol izvrsnosti i hram glazbe. Poruke su to sa svečanog otvorenja dugo očekivane nove zgrade Akademije u nazočnosti niza istaknutih osoba iz kulturnog, obrazovnog i političkog života grada i države te velikog broja zainteresiranih građana.

2a

Kao domaćin dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević kazao je kako je riječ o velikom događaju za Zagreb, kakav se može usporediti s otvorenjem zgrade Hrvatskog narodno kazališta prije 120 godina. Veliki povijesni događaj za Zagreb i Hrvatsku svojom je nazočnošću uveličao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Kazao je kako je “ponosan i sretan” jer “hrvatska glazba danas ulazi u novu epohu”. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ističe u ovoj prigodi kako je riječ o povijesnom događaju kojim Zagreb dobiva hram hrvatske kulture te predstavlja civilizacijski iskorak hrvatske metropole. Uz Grad Zagreb i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i spota, treći je partner u projektu Sveučilište u Zagrebu, čiji je rektor Aleksa Bjeliš zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji izgradnje Muzičke akademije.

2 Mladen Janjanin
Mladen Janjanin

Nova zgrada Muzičke akademije, izgrađena prema projektu arhitekta Milana Šoštarića iz 2004., na 12 tisuća četvornih metara raspoređenih na dvije podzemne i osam nadzemnih etaža konačno je dovela pod jedan krov sve odsjeke Akademije s njezinih 150 stalno zaposlenih, nekoliko desetaka vanjskih suradnika i 550 studenata, dosad raspoređenih na četiri gradske lokacije.

3

Zgrada je službeno otvorena uz glazbeni program ansambla udaraljki Muzičke akademije i zajedničko fotografiranje za milenijsku fotografiju Šime Strikomana. Vrpcu je presjeklo sedmero najboljih studenata Akademije, a zgradu blagoslovio dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić. Zainteresirana je javnost dobila priliku obići zgradu, u kojoj je preseljenje namještaja i opreme u punome jeku kako bi uskoro nastavna godina mogla početi na ovoj novoj lokaciji.

4 1

Svečano otvorenje zgrade Muzičke akademije bio je tek početak atraktivne cjelodnevne manifestacije Dan otvorenog trga, u kojoj nizom programa sudjelovalo devet kulturnih i obrazovnih institucija Trga maršala Tita. Program osmislile su ga Anica Tomić i Jelena Kovačić. Na Dan otvorenog trga sve građane zabavljali su glazbenici Simfonijskog orkestra HRT-a, kao i Zagrebačke filharmonije, te članovi Zbora HRT-a, a i nezaobilazna Kazališna kavana pridružila se ovom programu. Posebna poslastica bio je svakako i nastup Andreja Vesela, mladog zagrebačkog glazbenika iz kojega izvire potencijal za vrsnoga umjetnika. On je ujedno predstavio Muzičku akademiju koja je službeno bila otvorena, s planiranih 30 minuta programa za sve koji vole klavirske izvedbe, napose na otvorenom. Točno u podne Svečani koncert Orkestra HNK kojemu se pridružilo dio glazbenika Simfonijskog orkestra HRT-a i Zagrebačke filharmonije, kao i Zbor HNK, te solisti Opere HNK. Na repertoaru su Vatroslav Lisinski (Porin, Uvertira i Zbor Hrvatica), Jakov Gotovac (Ero s onoga svijeta, Završno kolo), pod ravnanjem Tomislava Fačinia.

5

U 12,20 sati slijedili performansi umjetnika i zaposlenika svih institucija na Trgu, a u 13 sati predstavio se balet HNK-a. Pola sata kasnije slijedio je Koncert komornog instrumentalnog sastava COL LEGNO FM koji je izveo popularnu glazbu na klasičan način (The Beatles, Elton John & Kiki Dee, Michael Jackson, Gotye…). Od 14 sati na redu bio je koncertno čitanje premijernih naslova, a sat vremena kasnije slijedila glazbena najava izložbe talijanskoga baroknog slikara Giovannija Francesca Barbierija koja će biti postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt 28.10.2014. U 16 sati bio je na programu performansa studenata Akademije dramske umjetnosti, a u 16.30 iznova nastupali su članovi Opere HNK.

Uvijek popularni Lado nastupao je u 17.30 sati, a nakon njega, kao jedini solist u cijelom programu, slijedio već spomenuti Andrej Vesel na klaviru.

Bilo je lijepo i svečano i raspjevano i rasplesano. Sve je završilo velikim koncertom zagrebačkih Filharmoničara ispred zgrade nove Muzičke akademije. U kojoj će se uskoro ozbiljno raditi i učiti i studirati glazba. Za neke nove sjajne buduće nastupe na nekim sličnim događanjima…

6  šime Strikoman snima milenijsku fotografiju
Šime Strikoman snima milenijsku fotografiju

7

8

IMG 0421