Uoči sjednice optužnog vijeća Uskok je povukao optužnicu protiv petnaest osoba, među njima i sedmero policajaca, koje se tereti za kupoprodaju podataka o tajnim policijskim istragama.

Uz policajce Vjekoslava Drnića, Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić, koji su navodno prodavali podatke optuženi su i “mozgovi” zločinačke operacije Vladimir Rajić i Igor Mlinar, ali i bivši direktor u Ini Josip Perković te osječki poduzetnik Željko Biloš.

Upravo se Biloš nedavno našao u središtu afere zbog oprosta poreznog duga za što je u konačnici pod istragu došla i bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, a policijski podaci zanimali su ga, kao i ostale “kupce”, kako bi doznao je li pod istragom ili posebnim mjerama poput prisluškivanja.

Optužnicom zbog prodaje policijskih podataka koju je Uskok povukao kako bi proveo još neke dodatne radnje obuhvaćeni su i Rudolf Krpina, Stipe Barišić i Damir Ivić.

Cijeli slučaj, koji je po riječima tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića ugrozio neke od najvažnijih tajnih istraga, počeo se rasvjetljavati nakon što su u rujnu 2012. zbog curenja informacija iz tajnih istraga uhićeni policajci Drnić i Svalina, pripadnik posebnog policijskog odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

bernard teklic (4)

Bernard Teklić