Uoči štrajka: Premijeru, pokažite nam zemlju u kojoj radnik nije plaćen za svoj rad!

sindikati

sindikati

Uoči sutrašnjega najavljenog općeg štrajka solidarnosti te prosvjeda na Markovu trgu u srijedu – čelnici sindikata održali su konferenciju za novinare s temom ‘Štrajk i prosvjed’

Jedini uvjet za odustanak od ovih najavljenih akcija – jest povlačenje prijedloga Zakona o radu iz saborske procedure, a koji je na dnevnom redu u srijedu.

Gospodine Milanoviću, postoji li ijedna zemlja u Europskoj uniji, u koju smo mi ušli, u kojoj je normalno radniku ne isplatiti plaću za njegov rad?! Mi za taku zemlju nismo čuli, ako ste vi čuli – evo, javno to objavite, poručio je premijeru predsjednik SSSH-a, Mladen Novosel.

Premijer Zoran Milanović je odgovorio, i to sa financijskog foruma, organiziranog od strane Europske banke za obnovu i razvoj u Londonu.

Sindikati uvijek prave buku. Te promjene nisu toliko velike, i buka sindikata ne bi trebala nadjačati važnost promijena, rekao je Milanović.

Podsjetimo, pošlog su tjedna, nakon što je odgođena saborska rasprava o Zakonu o radu, poručili da neće obnoviti pregovore s Ministarstvom sve dok prijedlog ne bude povučen iz saborske procedure.

Istaknuo je to predsjednik Kluba Josip Salapić u razgovoru s predstavnicima sindikata, na kojem je zaključeno da se donošenje ZOR-a treba odgoditi za tri do šest mjeseci radi šire javne rasprave.

S predstavnikom Hrvatskog nezavisnog sindikata Krešimirom Severom, HURS-a Ozrenom Matijaševićem, URHS-a Damirom Jakušem, SSSH-a Mladenom Novoselom i Anom Pezelj te MHS-a Mirelom Bojić, Salapić je razgovarao o Prijedlogu zakona o radu, koji je predviđen za raspravu u Hrvatskom saboru u srijedu, 26. veljače.

Salapić je tom prigodom najavio da će Klub zastupnika HDSSB-a zatražiti odgodu donošenja Zakona o radu. (Foto: Robert Anic/PIXSELL, HRT)