Skip to content

Uoči početka ZagrebDoxa u fokusu domaći autori i njihovi filmovi

zagrebdox spica

Tradicionalno u tjednu uoči početka ZagrebDoxa, koji se otvara 23. veljače u Cineplexxu Kaptol centra, danas su se u Festivalskom centru okupili domaći autori čiji su filmovi uvršteni u neki od festivalskih programa, a od tridesetak hrvatskih dokumentaraca, njih trinaest prikazat će se na festivalu premijerno.

Festival je od samih početaka pokušavao, a sve više i uspijevao podupirati hrvatski dokumentarni film, osim što je prikazivao nove dokumentarce i filmove iz dokumentarne baštine, organizirao je radionice i pitching forume kako bi, uz one iz regije, hrvatski filmovi mogli dobiti europsku potporu, rekao je Nenad Puhovski, direktor Zagreb Doxa.

Da smo bili uspješni pokazat će i ovogodišnja retrospektiva filmova koji su krenuli sa ZagrebDoxa, najavio je Puhovski, ustvrdivši da festival nije samo mjesto za prikazivanje filmova, već je važno da ih i izvozi, zbog čega su na njega uvijek pozvani brojni inozemni filmski profesionalci, predstavnici važnih međunarodnih festivala.

U regionalnoj konkurenciji su filmovi “Dragi Lastane!” Irene Škorić, “Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” Damira Čučića, “Još jednom” Ane Opalić i Noe Pintarića, “Marko” Silvia Mirošničenka, “Naslovnica” Silvane Menđušić i “Čekanje” Igora Bezinovića.

Program Factumentarci premijerno prikazuje filmove “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić i “Prolaz za Stellu” Ljiljane Šišmanović, Kontroverzni dox film “Potrošeni” Boruta Šeparovića, Teen Dox “Borbu” Tomislava Jelinčića, a tu su i filmovi sa studija dokumentaristike Akademije dramskih umjetnosti, “Iz Kopertanije za Hrvatsku televiziju” Andree Buča, “Prozor na život” Silvia Mirošničenka i “Ante, još će biti rata” Filipa Mojzeša. U regionalnoj konkurenciji prikazat će se još “Ovrha” Nevena Hitreca i “4. majmun” Hrvoja Mabića, a u programu Happy Dox “Ljubi bližnjega svoga” Darovana Tušeka.

“Mitch – dnevnik jednog šizofreničara” priča je o čovjeku koji se godinama bori protiv svoje bolesti, a taj njegov autoportret, rekao je Čučić, nastao je kao svojevrsna terapija, Mitch se sam snimao i režirao tijekom 2,5 godine, a zajedno su birali snimljeni materijal.
Čučić, koji je i predsjednik ovogodišnjeg međunarodnog žirija, ocijenio je da će publika ovogodišnjeg ZagrebDoxa imati priliku vidjeti najkvalitetniji program dosad, u kojemu su, osim jake regionalne konkurencije, filmovi koji se natječaju za Oscara ili su nagrađivani na velikim filmskim festivalima.

Ljudi s margine tema su i filma “Potrošeni” Boruta Šeparovića, nastalog kao dio projekta “55+” skupine Montažstroj, o generaciji koja daje svoje viđenje urušenog svijeta koji je godinama stvarala. To nije dokumentarac o nastanku projekta, već film koji se bavi se ljudima, njihovim sudbinama i pokušajima da nešto naprave, rekao je Šeparović.

Nešto ležernijom temom bavi se “Dragi Lastane”, film o mitskom junaku koji je niz godina u “Modroj lasti” pomagao zbunjenim pubertetlijama, a čiji je identitet bio strogo čuvana tajna. Redateljica Irena Škorić kaže da je temu istraživala nekoliko godina, a nerijetko se koristila i špijunskim metodama jer je u tom časopisu vladao ‘kodeks šutnje’ o tome tko je Lastan. Privlače me retro priče, nije to jugonostalgija, već mi se samo čini da je u prošlim vremenima bilo stvari kojima se vrijedi vraćati, a pitanje je hoće li tako biti i za dvadeset godina kada pogledamo na 2014. godinu, napomenula je.

Jubilarno, deseto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 23. veljače do 2. ožujka, a otvara ga premijerna projekcija nizozemsko-hrvatskog filma “Ljubavna odiseja” Tatjane Božić, njezin dugometražni prvijenac u kojem se bavi vlastitim ljubavnim životom. U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natječu se četrdeset i četiri filma, a među festivalskim gostima je više od osamdeset autora te filmskih profesionalaca. (Dalje)