Uništene obiteljske kuće sanirat će s 200 mil. kn prikupljenih od legalizacije bespravne gradnje

poplava slavonija 2

Na današnjoj press konferenciji u Ministarstvu graditeljstva uoči sutrašnje sjednice Vlade u Županji ministrica graditeljstva ukratko je opisala i okosnicu predviđenog hodograma aktivnosti na sanaciji. Akcija čišćenja i obnove kreće čim se s poplavljenih područja povuče voda, i ukratko prema njezinim riječima, djelatnici s navedenim Ministarstvom vezanih agencija izaći će na teren i procijeniti štetu. Zasad se u Slavoniji procjenjuje da bi se moglo raditi o oko dvije tisuće oštećenih obiteljskih kuća zahvaćenih poplavom, no ipak trebat će više tjedana da bi se prikupili službeni podaci o tome koliko će ih točno trebati sanaciju.

“Nakon što se voda povuče ekipe će izići na teren i počistiti mulj, smeće i strvine. Nakon toga pristupiti će se procjeni štete u svakoj od poplavljenih kuća. Bit će potrebno isušiti zidove i podove, a zatim obnoviti oštećeno. Ako procijenimo da neku kuću treba rušiti, i to ćemo učiniti i sagraditi novu”, decidirana je ministrica.

Zamjenik ministrice Željko Uhlir, pak, koji je sudjelovao u obnovi kuća nakon Domovinskog rata, izjavio je da će za isušivanje jedne kuće biti potrebna dva aparata za isušivanje te 14 dana rada. No, s obzirom da Ministarstvo graditeljstva nema aparate za isušivanje, sve tvrtke koje posjeduju takve aparate pozvane su da se jave i stave ih na raspolaganje. (foto: Goran Mehkek/CROPIX, poslovni.hr)