U ime obitelji saborskim zastupnicima: Odbacite Prijedlog Obiteljskog zakona

u ime obitelji

u ime obitelji

Udruga „U ime obitelji” uputila je pismo s argumentima svim saborskim zastupnicima i klubovima zastupnika u kojem ih je pozvala da se prilikom glasovanja, najavljenoga za ovaj tjedan, najodlučnije zauzmu za odbacivanje Prijedloga Obiteljskog zakona koji Udruga smatra neprihvatljivim, nekvalitetnim i neprimjenjivim u obliku kakav je sada predložen budući da u mnogim pitanjima otvara prostor dvojakom tumačenju.

Zaštita obitelji mora podrazumijevati i očuvanje obitelji, a ovakvim Prijedlogom Obiteljskog zakona kreće se u potpuno suprotnom smjeru. U zakonu čak nema niti odredbe koja bi govorila o tome da su roditelji prije svih odgovorni za dijete.

Uređenjem obiteljskih odnosa kako se predlaže novim zakonom u potpunosti se zanemaruje potreba sudjelovanja roditelja u životu djeteta te se neosnovano i nelogično minimalizira njihova uloga, napominje u svom pismu predsjednik Udruge „U ime obitelji” Lino Zonjić.

U Udruzi smatraju kako takvim Prijedlogom zakona obiteljska politika Republike Hrvatske ide u smjeru zatiranja temeljnih moralnih, društvenih i obiteljskih vrijednosti te je u suprotnosti s Konvencijom o pravima djeteta, ali i pozitivnim pravom Republike Hrvatske, uključujući i sam Ustav. Odredbe koje djetetu dopuštaju da slobodno i samo, nakon četrnaeste godine, daje pristanak na medicinske zahvate idu na štetu djeteta i njegova zdravog i normalnog odrastanja.

Napominju i kako u Hrvatskoj ne postoji dovoljan broj klinika za djecu, obiteljskih savjetovališta i drugih oblika potpore obitelji i mehanizama prevencije obiteljskih i bračnih sporova.

Ukidanjem obiteljskih centara, ukidanjem potpore osposobljavanju roditelja kroz ograničenje nadzora nad roditeljskom skrbi, te ne pružanjem zaštite prava djetetu tijekom brakorazvodnog postupka, država ne samo da ne štiti obitelj, nego i konstantno predstavlja bitan čimbenik u postupnom, a u posljednje vrijeme sve agresivnijem rušenju i zatiranju obiteljskih vrijednosti stoji u pismu saborskim zastupnicima. (Foto: Zoran Stupar, narod.hr)