U ime obitelji: Odluka Etičkog povjerenstva o Alfieru nema veze s etikom

Stipe Alfier

Predsjednik udruge “U ime obitelji” Lino Zonjić i predsjednik udruge Vigilare Vice J. Batarelo komentirali su za narod.hr odluku Etičkog povjerenstva HRT-a po kojoj urednik i voditelj Stipe Alfier nije kriv za istup u središnjem Dnevniku 29. ožujka na prilog o statusu homoseksualnih parova u Engleskoj i zaključilo kako sporna rečenica nije komentar nego odjava, ustvrdivši kako je to „drugi urednik koji je u središnjoj informativnoj emisiji etiketirao velik broj građana i pretplatnika HRT-a kao nazadne ili homofobne” te kao „sramotan i tužan dan za hrvatsku demokraciju i javnu televiziju” piše Narod.hr.

“Zanimljivo je da se odnos HRT-a u potpunosti poklapa s odnosom predsjednika Josipovića i aktualne vlasti prema određenim skupinama građana i prema U ime obitelji”, ocijenio je Zonjić te dodao kako bi iz takvih postupaka predstavnika HRT-a pretplatnici mogli samo zaključiti da je primarna programska politika HRT-a služiti aktualnoj vlasti, a ne objektivno i nepristrano informirati građane.

„Nažalost, ovo je već drugi urednik koji je u središnjoj informativnoj emisiji etiketirao velik broj građana i pretplatnika HRT-a kao nazadne ili homofobne na osnovu toga što smatraju da je brak životna zajednica žene i muškarca”, istaknuo je te dodao „bojim se da ovakva nevjerodostojna odluka tzv. Etičkog povjerenstva nema veze s etikom, ali je vjerojatno “nužna” budući da ponestaje odanog novinarskog kadra”.

Batarelo: To nije bila odjavna špica – to je bilo ponižavanje i iznošenje osobne ideologije

„Mislim da je znakovito to što je predsjednik Etičkog povjerenstva HRT-a Nikola Kristić dao ostavku nakon takve donesene odluke”, istaknuo je Vice Batarelo te dodao kako je „to je jedan moralan čin jer je osjetio zapravo bilo naroda.

„Na objektivan način to nije bila odjavna špica – to je bilo ponižavanje i iznošenje osobne ideologije”, ocijenio je te dodao kako je to jedan vrlo žalostan dan za demokraciju i za javnu televiziju – to je sramota.

„Mislim da će ova odluka ljude još više homogenizirati – HTV je postao ideološki glasnogovornik”, napomenuo je te dodao „umjesto da objektivno prikažu stvar – oni ideološki guraju svoje što je sramota i koriste naš novac za to”.

„Nećemo šutjeti vezano za to”, zaključio je Batarelo.

Odluke Etičkog povjerenstva može komentirati samo predsjednik istog koji je u ovom slučaju dao ostavku

Na upit naroda.hr za očitovanjem Programskog vijeća HRT-a o tom slučaju, glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc istaknula je da „odluke Etičkog povjerenstva može komentirati i o njima govoriti, propisano samim etičkim kodeksom, jedino predsjednik Etičkog povjerenstva, nitko drugi, i to samo nakon donesene odluke”.

„Jučer je bio radni sastanak Programskog vijeća HRT-a i s njega nema priopćenja, nije javna sjednica”, napomenula je te dodala kako „nisu komentirali odluku Etičkog povjerenstva HRT-a jer je ona donesena paralelno dok je trajalo Vijeće – oni u tom trenutnu za odluku nisu znali.

„Komentirali su slučaj, ali ne i odluku Etičkog povjerenstva jer za nju nisu znali”, objasnila je.

Urednik i voditelj Stipe Alfier je u Dnevniku izjavio kako je “Hrvatska na dva sata leta od Engleske, ali kao društvo smo tisuću svjetlosnih godina od njih, u što smo se na nedavnom referendumu imali prilike i uvjeriti.”

Zbog te je izjave udruga “U ime obitelji” zatražila objavu isprike „radi uvrede koje je Alfier nanio svim građanima koji su na referendumu glasovali za ustavnu zaštitu braka, svima onima koji cijene demokraciju i referendum smatraju dijelom civilizacijskog demokratskog društva”, dok je građanska udruga Vigilare zatražila smjenu Alfiera radi neprofesionalnog istupa na hrvatskoj javnoj televiziji.

Narod.hr