U Galeriji Crkve sv. Petar i Andrija Stari u Zadru otvorena je 7. izložba Otočni fotografi

1 S otvorenja izložbe Otočni fotografi

1 S otvorenja izložbe Otočni fotografi

Fotografije koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim

U Galeriji Crkve sv. Petar i Andrija Stari u Zadru, u srijedu 4. lipnja 2014. godine, otvorena je 7. izložba Otočni fotografi. Svoje radove izložili su: Vladimir Bačić, Pablo Bilosnić, Tomislav Marijan Bilosnić, Zdravko Blagdan, Ante Jaša, Budimir Jaša, Čedo Kaica, Vesna Karavanić, Gorki Kurtin, Ratko Mavar, Tihomir Meštrić, Aldo Meštrović, Silvio Panović, Radivoj Pastorčić, Robbie Šangulin, Vladimir Šimunić i pozvana gošća izložbe Julija Vojković iz Grohota na Šolti.

Izložbu je otvorio Vladimir Alavanja, prof., kustos Narodnog muzeja u Zadru, voditelj odjela Muzej grada Zadra.

Otvarajući izložbu poznatih zadarskih fotografa Alavanja je kazao:

“Na ovogodišnjoj izložbi Otočni fotografi, sedmoj po redu organizator je izdvojio 35 radova od 17 autora. Ove godine, kao i ranijih godina uvrstio je jednog autora iz povijesti otočnih fotografa. To su dva rada prerano preminulog Gorki Kurtina. Obitelj pokojnog Gorkija, ustupila je fotografije pod naslovom «Dodir» i «Potraga», da istakne njegov rad, ne samo kao fotografa već kao ekologa, ronioca, ribara, pomorskog pedagoga, poznatog i kao istaknuti hrvatski branitelj.

2 Ante Jaša -  Odmor u zaklonu 2Ante Jaša – Odmor u zaklonu

Organizatori su podigli ljestvicu izvrsnosti, tako da svi izloženi radovi mogu podnijeti visoke kriterije fotografske likovne kritike. Izložba kao cjelina sa 17 autora, izgleda skladno, ujednačeno, pregledno i dopadljivo.

Poneki autor bi sigurno napravio drukčiji izrez, stavio drugačiji paspartu ili okvir, zbog tehničkih razloga organizator je sve fotografije stavio u ujednačeni format i isto likovno opremio.

3 Pablo Bilosnić - Konj
Pablo Bilosnić – Konj

Obzirom na naslov izložbe, Otočni fotografi, ne iznenađuje nas da dominiraju motivi mora, obale, podmorja, brodova, ali nema kao nekada onih sladunjavih fotografija kamen, galeba i pučine, iako je i s tim motivima nastao niz vrhunskih fotografija. Fotografi su sada drugačijeg senzibiliteta, čvrste strukture i složenije likovne i misaone poruke. Većina je fotografija u boji. Osobno su me razveselile tri crno-bijele fotografije, autora Alda Meštrovića, Julije Vojkovića i Radivoja Pastorčića. Podsjetile me na draž stvaranja fotografije, kada u komori pod crvenim svijetlom iz foto papira uronjenog u razvijač izranja fotografija, ona se rađa, živi svoj životni ciklus, zasad već 180 godina.

5 Robbie Šangulin  - Spilja 2
Ratko Mavar – Ples sa svjetlom

Fotografija «Ples na svjetlu» Ratka Mavara govori nam o suštini fotografije, toj tisućinki sekunde, kada kroz objektiv foto aparata nastaje ples svjetla, vrlo jednostavno klik. Ne bih rekao, potrebno odbrati motiv, dobro kadrirati, namjestiti blendu, fokusirati lentu i kliknuti baš u toj tisućinki sekunde, sve je to uspješno napravio Mavar i to fotografirajući vječni likovni motiv, ženski akt, ovom prigodom skok djevojke.

Aldo Meštrović znalački je dokumentirao kršni krajolik, u prvom trenutku kao arheologa asocirao me na stratigrafski geološki snimak prilikom arheoloških iskapanja , potom crteže gromača Otona Glihe.

5 Robbie Šangulin  - Spilja 1
Robbie Šangulin – Spilja

Naslov «Beskrajne prepreke» objašnjava da je Aldo Meštrović doista ovom fotografijom preskočio sve otočne prepreke i zamke fotografiranja. Vladimir Bačić uspješno pretače slikarske Vidovićevske obalne motive u fotografsku formu dok im svjetlijim tonovima daje više vedrine i živosti. Autori T. M. Bolosnić, Zdravko Blagdan, Ante Jaša, Vesna Karanović i Silvio Panović uspješno su se poigrali morskim motivima i morskim plavetnilom. Čovjek, ljudski lik, grupa ljudi motivi su u fotografijama Julije Vojković, Tihomira Meštrića, Vesne Karanović i Budimira Jaše. Sasvim drugi pristup motivima pružio nam je Pablo Bilosnić svojim fotografijama «Konj« koji nas poput Pegaza vodi u neki novi drugačiji svijet ili fotografija «Prsti» čiju simboliku će svatko shvatiti i doživjeti na svoj način. Dakako posjetitelji će ponuđeno različito doživjeti. Ove fotografije, svatko doživljava na svoj način, ali zajednička im je osobina, neće nikoga ostaviti ravnodušnim.”

Organizator ove tradicionalne izložbe je Foto klub “Kornat”, dok se kao suorganizator potpisuje Udruga 3000 godina Za dar.

6 Silvio Panovic - Kosi tub
Silvio Panovic – Kosi tub
7 Tomislav Marijan Bilosnić - Mali princ
Tomislav Marijan Bilosnić – Mali princ
8 Zdravko Blagdan - Osamljenost
Zdravko Blagdan – Osamljenost