Skip to content

Trnski u Sv. Križu Začretje

Sa 108. izložbom Velimira Trnskog u Svetokriškom dvorcu otvara se i velika kongresna dvorana i započinje "Tjedan kulture, zabave i športa". U šali ga već zovu T & T, jer ga otvara Trnski, a slijedeći petak na stadionu ga zatvara koncert Tompsona.
Izložba ima 34 ulja srednjeg formata, od čega je jedna poveća (300 x140 cm) ugrađena kao freska u okruglu kapelu dvorca. Ostale su postavljene u dva salona i već spomenutoj kongresnoj dvorani.

Sample Image
Kongresna dvorana I

Tema ili teme izložbe su klasičan izbor slikarevih portreta i aktova kao i likovni istraživački prikaz povijesnih priča i međuljudskih odnosa Zrinskih, Draškovića i Sermagea. Majstor Trnski nije mogao odoljeti tom zovu prošlosti i s poštovanjem i znatiželjom artistički odati počast našim slavnim precima i njihovim ljubavima i zaslugama.

Izložba ostaje otvorena mjesec dana i otvorena je za publiku u radno vrijeme dvorca.

Sample Image
Svom dušom i srcem

Velimir Trnski je rođen 1947. godine u Donjoj Velikoj. Slikarev zavičaj nudi životu povijesno iskustvo. Opstanak se oslanja na vlastite snage, sloboda se brani životom, potrebe, svedene na bitno, namiruju se radom. Sklad je potreba kao kruh, staro se ne odbacuje nego prepravlja u novo, a kreativna mašta kroti oporu realnost. Prihvativši mudrost podravske kolijevke Trnski je zakoračio u život s nesvagdašnjom poputbinom: bogodanim talentom i neranjivom vitalnošću korenike. Temeljno likovno obrazovanje stekao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu uz profesora Ljubu Ivančića, a nakon akademske diplome uputio se u Amsterdam na studij grafičkog umijeća na akademiji Rietveld. U potrazi za što vjernijom ekspresijom vlastitog poimanja umjetnosti Trnski putuje, propituje i usavršava svoje umijeće. U djelu Gustava Klimta, čini se, našao je ohrabrujuću potporu "učitelja". Strasnom umjetniku Trnskom bliskom se učinila i Klimtova tvrdnja "Sva je umjetnost erotska!"

Sample Image
Ana Marija Draškovic

Na svojim platnima umjetnik Trnski gradi maštovite mostove između čežnji i zbilje, ljubavi i rastanka, tijela i duhovnog, zvuka i boje, stvarnog i nestvarnog. Združuje doživljeno i naslućeno. Osobito poticajan izazov nalazi na raskrižju, u dvojnosti ponuđenih opreka, od klauna do sveca, od razgoljena tijela i strasti do tihe boli i prihvaćanja žrtve, od rastanka na kolodvoru do lađe koju mami pučina. U lik propetog konja ili klonule žene, u svaki lik, utiskuje emocionalni naboj kojim stvara sliku.

U krajini koja se stoljećima opirala osvajačima i nevremenu zdušno braneći hrvatske Reliquiae reliquiarum, tlo vrvi žrtvama sile, tuđih zakona i neumoljive sudbine. Korjeni Trnskog u tom su tlu pa ne čudi umjetnikova sućut i posebno zanimanje za životne kušnje i dvojbe koje poetiku života pretvaraju u dramu, čak i u tragediju. Utjelovljenjem i simbolikom povijesnog motiva okruženog obzorjem s ispisanim tragovima sjećanja i ukrasnom čipkom zastirki i zaborava umjetnik iskušava i potvrđuje svoju kreativnost i posebnost. Nakon Katarine i Petra Zrinskog, povijesne jeke i glazbe na zidinama Dubrovnika, Trnski je novi poticaj našao u sudbinama vezanim uz dvorac Sveti Križ Začretje, od uzorne Ane Marije Drašković, koja je usrećila i nadživjela dva muža (Petra VIII. Keglevića i Petra Troila Sermagea), njezinih kćeri, nesretne pjesnikinje Katarine Patačić i Josipe udane za poduzetnog Ivana Nepomuka Sermagea do ljubavne romanse unuke Karoline.

Sample Image
Kongresna dvorana II

Zadivljuje rafiniranost umijeća, domišljenost i nesputanost kojima Trnski gradi svoje slike ostavljajući dojam prividne lakoće. Stvarajući novo doziva prohujalo, nedokučivo čini sveprisutnim, iskustvom i vizijama vješto unosi mistiku postojanja u čudesno tkanje svoje umjetnosti.

Treba senzibilnosti i senzualnosti, hrabrosti, znanja i dosljednosti nauma da vještina genija i snaga likovne artikulacije združi obilje izazova i dilema u puninu života iskazanu skladom cjeline na platnu. Doista, nužna je sposobnost majstora Trnskog da slojevitom igrom boje, tehnika i diskretnih pojedinosti poveže životne krajnosti i paradokse u slike koje čuvaju intimne asocijacije, nedoumice i slutnje i dojmljivošću osvoje promatrača.

Sample Image
Velimir Trnski: Nepomuk (velika slika)

Svojim opusom Trnski otkriva puninu vlastitog života. Njegovo slikarstvo ekspresija je izoštrene percepcije, slojevite i mnogovidne, likovni odgovor na izazove vremena i društva. Izraz je izdašne kreativne snage umjetnika koji djelom bodri samopouzdanje, čuva prirodnu vezu s korijenom i svjedoči da čovjek ne mora biti globalna prijetnja nego čuvar opstanka i proslava tajne života. Da parafraziram Klimta, sve što treba reći o Trnskom valja potražiti u njegovu djelu.

Sample Image
Nepomuk (na zidu)

Izložbom slika u svetokriškom dvorcu Trnski vraća davne dvorske stanovnike u negdašnji dom da njihova prisutnost probudi sjećanje i plemenitim ozračjem ispuni obnovljeni prostor. Hvala majstoru Trnskom! (Iz kataloga izložbe)

Sample Image
Velimir Trnski

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole