Skip to content

Tihomir Lončar: Tako nastaje slika

Pogledajte galeriju slika Tihomira Lončara!

Sample Image

Izložba Tihomira Lončara na video sudjelovanje književnika Branislava Glumca i Alojza Majetića, koji su na jedan originalni način u slikarevom ateljeu prikazali govorno i slikovno "Tako nastaje slika". Cijeli ovaj program možete pogledati svakim danom na TV ekranu u Galeriji Vernissage.
http://www.vernissage-gallery.com/

Krajolik s Venerom i Branislavom Glumcem (zagrebački atelje, studeni 2009)

U ulozi provokatora književnici Branislav Glumac i Alojz Majetić
Snimatelj Alojz Majetić

Sample Image

Nove tehnologije razmiču granice stroge podjele na individualne i grupne umjetnosti. Kulturni život i ranije je bio bogat razmjenom ideja, preporuka, sugestija, usmjerenja, zajedničkog manifesta. Sve šira vrata komuniciranja omogućuju umjetničke veze jednako u virtuali kao i u stvarnosti ali i u njihovom preplitanju.

U slikarski proces nastajanja slike Krajolik s Venerom i Branislavom Glumcem koautorski su uključena dvojica neslikara, književnici Branislav Glumac i Alojz Majetić. Kamera bilježi, bez ikakvih dodatnih intervencija, u realnom vremenu kreativni proces od praznog platna na štafelaju do završene slike. Slikar Lončar kreira i čuva svoju likovnost dok književnici-provokatori, po prirodi svog posla, sugeriraju književnu intervenciju u slici-nepriči. Kako je Lončar slijedio svoju kreativnost vidi se u svakoj pojedinosti ovog vizualnog zapisa.

Sample Image

Multikomunikacijske sprege ni najmanje nisu oštetile čistu likovnost rješenja. Štoviše, i autor-slikar i književnici-provokatori na kraju dolaze do zajedničkog mišljenja o oplemenjivanju slikovnog rezultata.

Već danas tehnički bi ovaj postupak mogli ostvariti i s provokatorima koji nisu neposredno u slikarovom ateljeu nego na drugim mjestima na globusu. Japanac i Argentinka mogli bi koautorski sudjelovati u kretanju kroz tajnu kreacije. Povezivanja u virtuali postat će dio svakodnevnog kulturnog života.
Alojz Majetić

Sample Image

Ovaj troprojekt u svakom slučaju usuđujem se reći da je neka mala viza za ulazak u neku mobilnu estetsku budućnost koja će se dpgađati u tzv. "ozloglašenom" multimedijalnom prožimanju. Dakako, ovakvih projekata ili sličnih je već bivalo u svijetu likovnoga i književnoga ali ne u nas a to možemo najbolje potkrijepiti sa čuvenim nadrealistima (Breton, Dali, Gala, Apollinaire itd), s početka 20-og stoljeća. Ovo što smo sada sčinili Tihomir Lončar, Alojz Majetić i ja u svakom slučaju bi trebala postati jedna proširena inspiracija, nešto poput štafetne palice, mlađim stvaralačkim naraštajima.

Branislav Glumac

Sample Image

Duško Vernački
dv@vernissage-gallery.com

Akademija-Art.net