Skip to content

Svake godine neka afera s udžbenicima: Učenici uče o Lovrić Merzel, Liniću i Sabi

I-pad-je-let

Svake godine pojavi se nova afera sa školskim udžbenicima, najnoviji slučaj je onaj udžbenika “Politika i gospodarstvo”, izdavača Sysprinta, u kojem se spominju smijenjeni ministar Slavko Linić, bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, koji su zbog afera morali dati ostavke- Tako se otvara pitanje kvalitete udžbenika, ali i kriterija po kojima određeni događaj ili osoba može naći mjesto u školskim knjigama.

Ovogodišnji udžbenici, koji bi trebali trajati četiri godine, sadrže imena aktualnog predsjednika i premijera, koji se mogu promijeniti u ovoj, odnosno u idućoj godini i ti će udžbenici automatski postati zastarjeli, upozoravaju profesori. Bio je to i slučaj s bivšim premijerom Ivom Sanaderom koji se u udžbeniku spominjao u toj ulozi, a već je bio bivši premijer i osumnjičen pred sudom. Mesić je prestao biti predsjednik iako je kao takav i dalje figurirao u udžbenicima.

Inače, ministar obrazovanja Vedran Mornar ovih je dana naglašavao, pa i u Saboru, da zbog Linića, Sabe i Lovrić Merzel ne može mijenjati udžbenik “Politika i gospodarstvo” jer bi to bilo preskupo. Inače, u udžbenicima ne bi trebalo biti mjesta lokalnim političarima i saborskim zastupnicima, ali predsjednik države i premijer te važniji događaji, pa i nedavni, u njima bi trebali biti. (tinolovka-news.com, foto: Stiv Cinik)