Skip to content

Sudovi u Zagrebu i V. Gorici u samo 24 sata donijeli dvije potpuno oprečne odluke za isto djelo

milanovic

Nakon što su Županijski sudovi u Zagrebu i Velikoj Gorici u samo 24 sata donijeli dvije potpuno oprečne odluke po kojima za isto djelo Perkoviću nije nastupila zastara, a Mustaču jest, ova političko-pravosudna trakavica se nastavlja na Vrhovnom sudu koji bi do kraja idućeg tjedna trebao donijeti pravomoćnu odluku. Nakon njega, gotovo sigurno, posla će imati i Ustavni sud pa će se proces izručenja dvojice bivših šefova tajnih službi otegnuti na tko zna koliko.

Pravni stručnjaci se zadnjih dana nerado izjašnjavaju o tom, za širu javnost iznimno složenom i osjetljivom, slučaju. Nitko se jednostavno ne želi svrstavati, odnosno kompromitirati svoju neovisnu poziciju izjašnjavanjem o Perkovićevom slučaju. Kako bi definitivno razjasnili dvojbe je li u konkretnom slučaju nastupila zastara ili nije, budući da su čak i hrvatski sudovi potpuno podijeljeni oko toga (podsjetimo da je čak i Vrhovni sud donio dvije potpuno različite presude u pogledu zastare), kontaktirali smo profesore ustavnog prava s osječkog, zagrebačkog, riječkog i splitskog fakulteta, ali nitko nije htio javno odgovoriti na naše upite, izgovarajući se “nedostatkom vremena”.

Ipak neslužbeno, dva su nam pravna stručnjaka potvrdila kako ne bi trebalo biti nikakve dvojbe ni po Ustavu SFRJ, niti po sadašnjem hrvatskom Ustavu, kao ni po Kaznenom zakonu ex Jugoslavije i sadašnjem hrvatskom Kaznenom zakonu. Naime, oni smatraju kako apsolutna zastara za ubojstvo Đurekovića nastupa 40 godina od događaja, a to je 28. srpnja 2023. godine jer se radi o osobito teškom ubojstvu udruženog zločinačkog pothvata. Osim toga, pravna praksa EU, a također i RH kada postoji međunarodni ugovor, što je ovdje slučaj kod Europskog uhidbenog naloga, pretpostavlja prvotno primjenu tog međunarodnog ugovora tim više što je pristupom RH preuzela sve obveze iz tog pravnog posla. (Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL, Dnevno.hr)

See also  Osniva se prva čista hrvatska stranka (DSC): Komunistima i njihovim potomcima ulaz zabranjen