Studentske predstave iz Ljubljane i Osijeka pobijedile na 1. međunarodnom festivalu ADU scene Amadeo

ADU Ljubljana 1

ADU  Ljubljana 1

Predstave „1981″. u izvedbi Akademije za gledališče, radio, film in televizijo i „Kabanica” Umjetničke akademije iz Osijeka sinoć su ravnopravno podijelile nagradu I. međunarodnog festivala akademija dramskih umjetnosti na zagrebačkoj Sceni AMADEO. Nove generacije studenata i diplomanata Akademija dramskih umjetnosti izvrsno su odigrale pripremljene predstave, a u konkurenciji su bile kazališne akademije iz Ljubljane, Osijeka, Rijeke, Tuzle i Zagreba. O predstavama i izvođačima prosuđivao je stručni žiri u sastavu dr. sc. Višnja Rogošić, viša asistentica na Katedri za teatrologiju i dramatologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Sead Đulić, kazališni redatelj i dramski pedagog, umjetnički ravnatelj Mostarskog teatra mladih 1974. i dramski umjetnik Dean Krivačić.

U obrazloženju žirija kaže se:

Ostvarena prema djelu Simone Semenič, predstava 1981. ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo donijela je dojmljivi raspon kazališne i metakazališne kreativnosti na redateljsko-dramaturškoj razini koju je glumačka izvedba popratila zavidnom spremnošću da se „glumcu” pridruži „performer” u besprijekornoj timskoj igri. Tematski, pak, 1981. ozbiljno se posvetila prošlosti koja nas je sve odredila i koju smo živjeli preskačući pukotine što će se pretvoriti u provalije. Diplomski projekt u potpunosti je opravdao svoj simbolički prijelaz na profesionalnu razinu uspjevši s puno humora povezati izvedbenu vještinu sa sadržajnim smislom.

Predstava Kabanica osječke Umjetničke akademije na tragu je skupnoga osmišljavanja razigrala ozbiljnost Gogoljeva narativnog predloška demonstrirajući svo bogatstvo siromašnoga kazališta koje s lakoćom žonglira kreativnim funkcijama scenskih predmeta te ih iz kostima premeće u rekvizite, iz rekvizita u scenografiju, a iz scenografije u lutke.

Službeno otvorenje Scene Amadeo bit će sutra, 1. srpnja svečanim koncertom Arsena i Matije Dedića u atriju Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja u Demetrovoj 1 na Gornjem gradu. U slučaju kiše, koncert se seli u kazalište Kerempuh.

Kabanica O sijek Hrvatska