Skip to content

Studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Izložba je otvorena do 15. prosinca 2008. godine.

Studentski ciklus zamišljen je kao proces koji bi omogućio studentima Akademije primjenjene umjetnosti da se okušaju u javnoj prezentaciji, upoznaju se s organizacijom i postavom; pri tom nije bitno da li je student tek upisao fakultet ili je već apsolvent pred diplomom, sve ovisi o njegovoj/njezinoj poduzetnosti. Kroz to iskustvo mlada osoba shvaća i upoznaje svoj mogući budući poziv.

Izložbe su bile raznovrsne i poticajne, bilo je slikarstva, fotografije, grafike, crteža, kiparstava, primjenjene umjetnosti, te jedan konceptualni projekt i instalacija. Katalog je zadržao prošlogodišnju formu "dosjea x", s fotografijom autora i njihovim potpisom, kao želja da se student što više predstavi i upozna. Izložbe su se održavale četvrtkom, u razdoblju od 11.06 do 02.10. s tim da je u kolovozu učinjena stanka, a sve se to odvijalo u prostoru Saveza udruga Molekula, koji su se iskazali kao izvrsni domaćini.
U projekt je trebalo uključiti i studente povijest umjetnosti, koji su ovaj put zakazali, te su studenti likovne pedagogije uskočili umjesto njih i pokazali da mogu s lakoćom konkurirati povjesničarima. Tako su se kao kuratori izložbi okušali/e studenti/ice: Tajana Putrih, Ana Tomić, Andrea Klić, Andrea Kustić, Ana Petković, te uz njih: Marijana Mikolčić prof. hrvatskog jezika i Vedrana Valenčić prof. lik. kulture.
U ovom ciklusu izlagalo je 11 studenata. Prva je probila led mlada Valentina Stepan studentica 2. godine, sa svojim maštovitim grafikama i lampom, zatim se javnosti predstavila apsolventica likovne kulture Kristina Jurković izložbom crteža pod nazivom "Privatni prostori". Usljedili su: Lidija Matulin i Iva Miškulin koje su se predstavile fotografijom, zatim s kiparskog smjera Diana Vitković radovima u patiniranom gipsu, grafičari Kristina Tustanovski, Filip Badurina; u rujnu ciklus nastavljaju Andrea Klić sa nizom ulja na platnu, Sanja Stojković sa svojim futurističkim igračkama/instalacijama, Marina Mikolčić portretima izrađenim pijeskom, te zaključno Marta Maričić konceptualnim radom "Reakcija akcija".
Kućna atmosfera ambijenta Molekule doprinjela je da se izlagači i posjetitelji osjećaju ugodno, odaziv na izložbe bio je velik, poseban "bum" doživjela je Marta Maričić s oko 50 posjetitelja. Pred nama je sada završna skupna izložba svih studenata koji su se samostalno predstavili u ovogodišnjem ciklusu, te možemo vidjeti svu raznovrsnost izričaja studenata APU Ri. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da se ovaj program realizira, studentima želim puno sreće i uspješnu karijeru s nadom da će se druge godine ciklus nastaviti u istom duhu sa još više kandidata, uživajte.
Luisa Ritoša

Ciklus je obuhvatio slijedeće autore / izložbe:

Valentina Stepan: NOVO NEBO NOVA ZEMLJA
Kristina Jurković: PRIVATNI PROSTOR
Iva Miškulin: JEDNOSTAVNO VOLIM
Lidija Matulin: MEĐULJUDSKI ODNOSI
Diana Vitković: INTERPRETACIJA ODNOSA
Kristina Tustanovski: VELIČINA JE U OKU PROMATRAČA
Filip Badurina: ČUVARI GRADA
Andrea Klić: KLJUČEVI TKIVA
Sanja Stojković: IS IT A BIRD!? IS IT A PLANE!?
Marina Mikolčić: SVA LICA SVIJETA
Marta Maričić: REAKCIJA AKCIJA

Andrea Kustić

Akademija-Art.net
Optimized by Optimole