Stoja Mučaji pročelnica porezne uprave u Zadru koja je još u siječnju ove godine DORH-u prijavila sumnju u nezakonitosti oko predstečajne nagodne u slučaju VOX jučer je u pratnji istražitelja i odvjetnika Milana Petričića brodom prevezna na otok Rivanj gdje su djelatnici PNUSKOKA pretraživali njezinu vikendicu

stoja

Nije jasno zašto se USKOK predomisllio oko njenog uhićenja jer je prvobitno objavio da sumnjiči sedam osoba, no naknadno je objavljeno da je u pitanju osam. Osma privedena je Stoja Mučaji, koja je još prije deset mjeseci prijavila sumnju u počinjenje kaznenih djela u predstečajnoj nagodbi u za VOX.

Upravo se zbog protivljenja provođenju sumnjivog predstečajnog postupka u tvrtki VOX Mučaji našla na udaru lokalnih medija Rena Sinovčića, piše zadarski.hr dodajući da se, u onom dijelu javnosti čiju je naklonost Mučaji dobila u protekle dvije i pol godine, njeno privođenje u paketu sa Sinovčićem nazivalo neobičnim “izjednačavanjem žrtve i agresora”.

Stoja Mučaji je još 9. siječnja 2014. godine podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru tražeći “zaštitu službenika ovog poreznog tijela od neosnovanog medijskog progona” čime se nezakonito utječe na njihov rad, a osam dana kasnije ŽDO traži dopunu i preciziranje kaznene prijave. Dopune i preciziranje stižu 1. veljače, ali se u njima više ne govori samo o medijskom linču nad Mučaji i poreznicima, već se ukazuje na sumnjive radnje u predstečajnoj nagodbi VOX-a.

Posebno se podvlači prijenos Sinovčićevih potraživanja od VOX-a na Dalibora Zebića i Sinovčićev prijenos poslovnih udjela u VOX-u na njegovu kćerku unatoč sudskoj odluci o ovrsi tih udjela. Prijenos udjela na Sinovčićevu kćerku proveo je Trgovački sud u Zadru, što je predsjednica suda Ardena Bajlo doslovno nazvala “greškicom”, a u kaznenoj se prijavi Stoje Mučaji još jednom podsjeća da je postojalo rješenje o ovrsi potvrđeno i u drugom stupnju.

Na kraju prijave koju je podnjela Stoja Mučaji navedena su i kaznena djela u čije počinjenje se sumnja: povreda prava vjerovnika u gospodarskom poslovanju, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i zloporaba položaja i ovlasti. Dopunu kaznene prijave Stoje Mučaji potpisuje zadarski odvjetnik Milan Petričić.

Županijski državni odvjetnik je nije htio saslušati

“Kao punomoćnik Stoje Mučaji i na njezin zahtjev, a nakon što mi je kazala da ju županijski državni odvjetnik Ivan Galović uopće nije htio saslušati, 1. veljače sam podnio kaznenu prijavu protiv Rena Sinovčića, Dalibora Zebića i još nekih nepoznatih osoba vezano uz sabotažu ovrhe udjela tvrtke VOX. Uz tu je kaznenu prijavu išla i obimna dokumentacija iz koje je vidljivo što je sve poduzimala pročelnica Mučaji, na koje je barijere nailazila i kakvom je medijskom linču zbog toga bila izložena. Sav taj materijal dostavljen ŽDO-u sugerira da se radi o istim onim kaznenim djelima o kojima sada govori i USKOK”, rekao je odvjetnik Petričić za zadarski.hr.

Apsurdno je da se osoba koja je prijavila ta kaznena djela i ponašanja, pisala žalbu na predstečajnu nagodbu i tražila ovrhu nad poslovnim udjelima VOX-a, sada mora opravdavati da s tim istim ljudima nije surađivala, smatra Petričić.

USKOK sumnjiči Mučaji za nenaplatu i prolongiranje naplate VOX-ovog poreznog i ovršnog duga, njegov neosnovan reprogram i sprječavanje naplate. Mučaji i Marko Lozančić, po USKOK-u, nisu rješenje o ovrsi poslali na provedbu Financijskoj agenciji i to na Sinovčićevo traženje, te su dogovarali daljnje odgode ovrhe, iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti.

Nakon višemjesečne istrage, USKOK je akciju završio u utorak, ali u zraku i dalje visi pitanje je li ista ili makar slična akcija mogla započeti još prije deset mjeseci kada je Mučaji podnijela svoju kaznenu prijavu. Tada je županijski državni odvjetnik u Zadru bio Ivan Galović koji je nakon 25 godina u srpnju to mjesto prepustio Goranu Troskotu. Zadarski.hr piše kako su kroz cijelo to razdoblje, nezadovoljnici načinom na koji pravosudni sustav u Zadru funkcionira, Galovića su označavali kao “usko grlo” i jednog od ključnih aktera u filtiranju bezbrojnih kaznenih prijava upućenih zadarskim tužiteljima.

Mučaji je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru još u siječnju 2014. godine podnjela podnesak kako šefica Porezne uprave Područnog ureda Zadar, a potom je, ukladno traženju ovog državnog odvjetništva da dopuni prijavu, početkom veljače 2014. godine dopunila prijavu.

Izvor: Narod.hr/zadarski.hr