Što su to prije 14 godina napisali hrvatski generali kad ih je Mesić umirovio

gotovina

Pisali su i kako za pojedinačne zločine i kriminalna djela krivci moraju odgovarati

gotovina

U svom otvorenom pismu hrvatskoj javnosti iz 2000. godine 12 hrvatskih generala pozvalo je najodgovornije osobe i ustanove države te medije da se odupru prikazivanju Domovinskog rata kao nečega negativnog i sramotnog. Nedopustivo im je da se o braniteljima govori samo kroz šačicu onih koji su se zaista i ogriješili i što se prešućuje sve pozitivno u čemu je sudjelovala većina.

Pisali su i kako za pojedinačne zločine i kriminalna djela krivci moraju odgovarati, ali su i naglasili da demonstriranje sile, proglašavanje krivaca prije presude ili čak istrage, uključujući i licitiranje haaškim optužnicama, ne pridonosi izgradnji demokratske Hrvatske. U pismu podupiru i namjere da se na zapovjedna mjesta u vojsci postave najsposobniji. A za njih su to upravo oni koji su se i dokazali u Domovinskom ratu.

Potpisnike pisma tadašnji predsjednik Stipe Mesić ekspresno je umirovio.

– Svi koji su mislili da se država može rušiti pamfletima zaigrali su na krivu kartu. Od danas oni više nisu pripadnici Hrvatske vojske. Vojska mora biti depolitizirana. Tko se želi baviti politikom, ima pravo na to. Ali, dok je u vojsci, neće pisati pamflete – poručio je tada Mesić. (Foto: Marko Prpić/Pixsell, Vecernji.hr)