Skip to content

Solistički nastupi članova Zagrebačke filharmonije u Regionalnom ciklusu

maestro

U petak, 4.4. s početkom u 19.30 sati nastavljamo s Regionalnim ciklusom. Orkestrom će tom prilikom ravnati maestro Uroš Lajovic dok će solističke nastupe imati članovi Zagrebačke filharmonije: flautist Dani Bošnjak, oboist Zoltan Hornyanszki, fagotist Ricardo Luque i hornist Daniel Molnar.

Večer će „idilično” započeti glazbom jednog istaknutog domaćeg skladatelja – Idilom za orkestar hrvatskog skladatelja Blagoje Berse.

Nastavit će se Mozartovom Sinfoniom concertante u Es-duru u kojoj će posjetitelji imati prilike uživati u melodičnim zvukovima flaute, oboe, fagota i horne proizašle iz instrumenata članova orkestra Zagrebačke filharmonije: Danija Bošnjaka, Zoltana Hornyanszkog, Ricarda Luquea i Daniela Molnara. Djelo koje je nastalo za vrijeme Mozartovog, prilično nesretnog, razdoblja u Parizu, skinuto s repertoara prije svoje prve izvedbe, bilo izgubljeno čitavo jedno stoljeće – nakon što je pronađeno, uostalom kao i sva Mozartova djela, brzo je našlo svoj put do publike i na tom je putu do današnjih dana.

Poslastica za kraj su dvije skladbe Felixa Mendelssohn-Bartholdya: uvertira San ljetne noći te Intermezzo, Nokturno, Scherzo, Svadbeni marš.

Shakespearova djela, iako već sama po sebi remek djela svjetske književnosti, u povijesti umjetnosti vrijednija su utoliko što su potakla nastanak brojnih remek djela i na svim drugim područjima umjetnosti. Pa je tako i mladog Mendelssohna, već u dobi od 17 godina, inspirirao Shakespeareov San ljetne noći za koju je skladao uvertiru, a 17 godina poslije uvertiru je ukomponirao u cjelokupnu prateću glazbu koju je skladao za spomenutu kazališnu predstavu.

Svima onima koji „žele znati više” zasigurno će biti zanimljiva informacija da je svadbeni marš kojeg slušamo na svadbenim ceremonijama, kako uživo tako i u filmovima, upravo skladba Felixa Mendelssohna Bartholdyja. U svečanom tonu, zvukom svadbenih zvona, bez poklona i ceremonija, ali čistom, izvornom muzikom, završit ćemo još jednu filharmonijsku večer.

Budite uz glazbenike Zagrebačke filharmonije, maestra Lajovića, orkestar te se opustite i oprostite od radnog tjedna te uđite opušteno u vikend koji je pred nama!