Skip to content

Skulpture Borisa Šimunovića

Sample Image

Sample Image

U samoborskoj Galeriji Prica, pred izuzetno velikom brojem posjetitelja, četvrtu samostalnu izložbu skulptura Borisa šimunovića, mladog akademskog kipara, otvorio je likovni kritičar Josip Dujmović, prof.

Sample Image

Sample Image

Pogledajte ostale radove Borisa Šumunovića!

Sample Image

Rođen sam 1980. godine u Mostaru, (BiH). Do završetka šestoga razreda osnovne škole, živio sam u Jablanici, malom gradiću na rijeci Neretvi, tridesetak kilometara sjeverno od Mostara. Sedmi i osmi razred osnovne škole završio sam u Čitluku koji se nalazi u srednjem dijelu Hercegovine. Nakon završetka osnovne škole, preselio sam se sa svojom obitelji u Samobor, gdje i danas živim.

1995. godine upisujem se u školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu i uspješno je završavam s odličnim uspjehom 1999. godine. Tijekom školovanja dobio sam i priznanje od povjerenstva smotre škola primijenjenih umjetnosti za iznimno uspješno sudjelovanje na smotri održanoj u Zagrebu, 22. travnja 1999. godine. Iste godine upisujem Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstvo. 28. rujna 2004. godine diplomirao sam u klasi profesora Stipe Sikirice.

Sample Image

Tijekom studija, asistiram prof. Stipi Sikirici na izradi skulptura. Dobitnik sam pohvalnice za uspješan rad tijekom akademske godine 2002/2003.od Vijeća Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nakon završetka Akademije, surađivao sam sa prof. Vladimirom Herljevićem na obnovi zapadnog portala crkve Sv. Marka, Gornji grad, Zagreb. Poslovi su se sastojali od izrade lisnatog vijenca, fragmentalno, u gipsu, te klesanje istih modela u kamenu pješčaru "bihacitu". Također sam izradio model završne ruže na fijali, koju sam isklesao u dva primjerka u istom kamenu.

Od 2006. radim na obnovi sjevernog tornja Zagrebačke katedrale za kamenoklesarski obrt "Stipe Lucić". Poslovi se sastoje od klesanja fragmenata sjevernog tornja u kamenu Travertinu. Od 2003. godine član sam udruge likovnih stvaralaca grada Zaprešića i redovno sudjelujem na svim skupnim izložbama udruge. Također sam član ULUPUH-a od 2007. godine. Jedan sam od inicijatora za formiranje udruge likovnih umjetnika Samobora, ULUS, kao i njen potpredsjednik. Kao najznačajniji projekt udruge istaknuo bih međunarodnu koloniju "Akvareli na skeli" koja se održava jednom godišnje, a u kojoj sam jedan od protagonista.

Sample Image
Boris Šimunović, akademski kipar

Tijekom studija a i nakon njega, sudionik sam mnogobrojnih skupnih izložbi:
Izložba "Da ne bude san" (galerija Mirko Virius, Zagreb) 2009.
Izložba "Fašničke vinjete", (Otvorena galerija , Samobor) 2009.
Godišnja Izložba udruge ULUS (galerija Prica, Samobor) 2008.
Biennnale akvarela – međunarodna putujuća izložba (Hrvatska, Mađarska, Slovenija, Italija) 2007. – 2009.
Smotra likovnih stvaralaca grada Zaprešića, (muzej Matija Skurjeni) 2005., 2007.
Izložba minijatura "Vršilnica", (Novi Dvori Jelačićevi) 2003., 2004., 2005., 2006., 2007., 2008., 2009.
Izložba na temu "Pokret" (u prostorijama Poglavarstva grada Zagreba) 2003.
Izložba "Pasionska Baština", Zagreb, 2002.
Samostalna izložba:
Izložba "Zaplet" (galerija "Razvid" Zaprešić) 2007.
Izložba "Ptice" (galerija "Prica" Samobor) 2009.

Sample Image

Skulpture

Autor sam i skulptura u javnom prostoru:
"Petlja" otok Olib
"Slamka" grad Samobor – u procesu postavljanja
Likovne kolonije:
"Akvareli na skeli" (skela Medsave, Samobor) 2007., 2008., 2009.
"Crnika" (otok Olib) 2007.

Pogledajte još fotografija s otvorenja!

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole