Skip to content

Sajam knjige u Istri

U sklopu ovogodišnjega Sajma knjige u Istri, koji će se održati od 04. do 13. prosinca u Puli, održat će se 66 programa u kojima će sudjelovati dvjestotinjak gostiju i autora. Bogat program događanja nudi predstavljanja nakladnika i novih izdanja, susrete publike s autorima, izložbe, koncerte, okrugli stol…

Svečano otvaranje 15. pulskog Sajma knjige održat će se u petak, 04. prosinca, uz glazbene nastupe koje su poklonili Livio Morosin sa svojim bandom i Vlado Kreslin, uz Zorana Predina, najpoznatijeg slovenskog kantautora koji će prve večeri održati i koncert u Rock clubu Uljanik. I konačno, „vrpcu" će simbolički prerezati najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja Sajma, argentinsko-kanadski književnik Alberto Manguel. U 13.00 sati, na prvom katu Sajma, svoja vrata otvara i Festival dječje knjige Monte Librić.

Svečana dodjela književne nagrade Kiklop, kao središnji dio ovogodišnjeg, 15. sa(n)jam knjige u Istri, odigrat će se pred publikom na velikoj pozornici središnje dvorane Sajma u Domu hrvatskih branitelja u petak, 11. prosinca, s početkom u 13.00 sati, baš kao što je i bilo predviđeno. Iako se razmišljalo da se ovaj značajan događaj kojem će prisustvovati svi nominirani autori i predstavnici nakladnika u 13 kategorija u koliko ih se ove godine dodjeljuju nagrade prema ocjenama stručnog glasačkog tijela (ove je godine bilo 300 prijavljenih glasača) održi u kavani Mozart, na koncu je ipak prevladala potreba da se dodjela nagrada autorima održi pred samim čitateljima. Glavni prezenter dodjele bit će Aljoša Pužar, riječki kulturolog, lektor i docent na Sveučilištu za strane studije u Seoulu u Koreji. 13 recesijskih „Kiklopića" dodijelit će eminentni hrvatski autori, dok će prof. Aleksandaru Flakeru, dobitniku prvog priznanja za životno djelo, biti uručen klasični, predrecesijski Kiklop težak 6,2 kg i visok 34 centimetara.

Posljednjeg dana, u nedjelju, 13. prosinca, plesač i koreograf Matija Ferlin Sajmu će pokloniti svoj nastup i izvest će isječak iz preformancea slovenske koreografkinje Maje Delak "Serata artistica giovanile", premijerno izvedenog u svibnju 2008. Riječ je o svojevrsnoj odi suvremenoj avangardi, odnosno slovenskom avangardnom pjesniku s početka 20. stoljeća Srečku Kosovelu u sedam slika, od kojih će Ferlin izvesti jednu od slika tumačeći samog Kosovela.

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole