Skip to content

Saša Lončarić: “Karikature”

Izložba karikatura akademskog slikara iz Krka Saše Lončarića je mali, retrospektivni prikaz dosadašnjega rada na području karikature ovoga svestranog umjetnika mlađe generacije  – slikara, ilustratora i karikaturista, s izloženim radovima nastalim posljednjih 7 godina, od 2003. do danas, listom objavljenim u visokotiražnim dnevnim novinama „Novi list", u kojima je Lončarić već niz godina stalni suradnik. 

Sample Image

Organizator izložbe je Centar za kulturu Grada Krka.

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, autorica je teksta u katalogu.

Saša Lončarić – slikar, ilustrator i karikaturist, širokoj je publici svoje regije najviše znan po ovome potonjemu – po karikaturama, jer se svakoga tjedna, već niz godina, redovno njima javlja na stranicama najčitanijega riječkog dnevnika, „Novoga lista". Tijekom višegodišnje suradnje, u „Novome listu" je objavljeno mnoštvo Lončarićevih karikatura, u kojima dolazi do izražaja njegov smisao za peckavi, politički humor. Karikatura u kojima se on šali na račun sviju i svakoga. U kojima pretvara smiješnu dosjetku u karikaturu, a karikaturu u vic koji se prepričava. I u kojima se najposlije, ali ne i najmanje važno, iščitava strast ovoga autora prema crtanju i crtežu.

Sample Image

A njoj se on predaje skoro svaki dan, pasionirano bilježeći našu svakodnevicu likovnim okom i karikaturalnim duhom. Upravo zbog toga karikaturalnoga duha njegove karikature obiluju našom aktualnom društvenom stvarnošću i detaljima iz života koji nas okružuje – svim onim socijalnim, političkim, etičkim i humanih otklonima, slabostima i apsurdima koji nas „žuljaju" i emotivno senzibiliziraju, pa zato Lončarićevu karikaturu slobodno možemo nazvati kritički angažiranom.

Sample Image

Ono što će široku publiku uvijek privući karikaturi je duhovitost, a karikaturist-znalac će onda umjeti kroz tu duhovitost provući „žalac", te ga naciljati u neku društvenu anomaliju, kritizirajući time, ismijavajući, ili razobličujući postupke odgovornih za događaje i stanja u društvu, te tako utječući na javno mijenje mase. Toga su vrlo svjesni u svijetu, u velikim novinskim kućama, gdje su politički karikaturisti traženi, cijenjeni i visoko nagrađivani artisti, čije su karikature ne samo svojevrsni „politički i socijalni barometri", nego i dio „imagea" novina. U nas, međutim, takvi su primjeri sporadični i rijetki. Ali povremeno se ipak događa (ili se događalo) da i neki naši karikaturisti daju „štih" novinama  (Reisinger, Voljevica, Puntarić, Mihatov) i da, kad novine stignu u ruke čitatelja, pregled novosti započne od njihovih britkih karikatura.

Sample Image

Za vjerovati je da se svojom dugogodišnjom suradnjom u „Novome listu", te karakterističnim stilom svojih karikatura i Saša Lončarić približava takvoj vrsti karikaturista. Jer njegove karikature posjeduju duhovitost karakterističnu za „vic-mahera" koji prepričava najnovije događaje i svakodnevne smiješne situacije, pa time plijeni pozornost široke publike. Plijeni je, međutim i zbog profinjenog ismijavanja političkih struktura, kao i otkrivanja društvenih i socijalnih slabosti i birokratskih manipulacija. Njegove karikature stoga su bogate vizualno – tekstualne priče (strip-karikature s tekstom), u kojima nekad dominira politička portretna karikatura (najčešće ona čitave figure), a nekad nas uveseljava ona koju nazivamo situacijska.

Sample Image

Međutim, najčešće su obje one sintetizirane i ujedinjene, pa iščitavamo poznate osobe javnoga, ponajviše političkoga života, s njihovim prepoznatljivim (nerijetko i karikaturalno prenaglašenim) tjelesnim značajkama, gestama, pokretima, ili mimikom, u nekoj karakterističnoj situaciji ili sceni, s ispisanim komentarom ili razgovorom „u oblačiću". I sve to u svrhu što sugestivnijega kritičkog komentara, ismijavanja, pa čak i ironiziranja. Ipak, Lončarić crta i čiste situacijske karikature, sa scenama iz života u koje unosi „geg" i „komediju situacije", što ponekad rezultira odličnim primjerima iznošenja stava kroz duhoviti komentar.

Sample Image

Premda se u političkoj karikaturi ne mora biti odličan crtač da bi se dobra ideja ili ubod žaoke doznačili konzumentu – željenoj ciljnoj skupini, te se time postigao željeni efekt, Saša Lončarić likovnosti svojih karikatura pridaje punu pozornost, pažljivo bruseći u svom „stripovskom" crtežu ono što mi doživljavamo kao lepršavost i bujnu razigranost. Pri tome se oslanja ponajprije na izražajnost čvrste, snažne i brzopotezne linije, koju u stopu prati akvarelna boja, primarno tu funkcionirajući kao ispuna forme. I sav taj posao naizgled je lak i usputan, zaigran i razigran – a zapravo je ozbiljan i često filigranski precizan. Lončarić ga uvijek radi uz humor i osmijeh (nekada i malo „kiseo"), šalu i tračak ironije. Zato ne možemo, gledajući njegove karikature, ne pomisliti kako život sam, ustvari, liči na karikaturu – ili jest poput karikature, čije je najbolje načelo već odavno ispisano na slavnome epirafu:" Bijah dok se smijah".

Višnja Slavica Gabout

Sample Image

Saša Lončarić
je rođen 1969. godine u Rijeci. Godine 1972. odlazi u Belgiju, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju, a nakon toga u Bruxellesu završava Akademiju likovnih umjetnosti „St. Luc", specijaliziravši se za crtanje stripa. Uz to, u Belgiji završava i trogodišnju školu za fotografe. Nakon povratka u Hrvartsku nastanjuje se u Krku i od 1998. godine započinje aktivnu izlagačku aktivnost. Vodi i likovne tečajeve te sudjeluje u radu likovnih kolonija. Kao stalni suradnik „Novoga lista" radi tjedne karikature koje mu redovno izlaze u tom visokotiražnom dnevniku. Član je HDLU Rijeka. Živi u gradu Krku.

Sample Image

Maja Parentić, ravnateljica CZK Grada Krka

czk-grada-krka@ri.t-com.hr

Akademija-Art.net