Rusija usvojila novu vojnu doktrinu, od sada se NATO i SAD označavaju kao “ozbiljna vanjska prijetnja”

rusija-doktrina

Rusija je usvojila novu verziju svoje vojne doktrine koja je proizašla, ističu ruski dužnosnici, iz novih prijetnji ruskoj nacionalnoj sigurnosti. Od sada se kao nove “ozbiljne vanjske prijetnje” navodi NATO-ovo vojno gomilanje u Europi te američki koncept tzv. “Brzog Globalnog Udara” (eng. Prompt Global Strike)

rusija-doktrina

Novu vojnu doktrinu danas je odobrio predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin. Osnova ruske vojne doktrine ostaje nepromijenjena – ruska vojska i dalje ostaje obrambena sila koju se država obvezuje koristiti samo kao zadnju opciju.

Također nema promjene u principima uporabe nuklearnog oružja. Primarni cilj ruskog nuklearnog arsenala je odbacivanje potencijalnih neprijatelja od napadanja Rusije – oružje bi se koristilo u obrani od vojnog napada – bilo nuklearnog, bilo konvencionalnog – koji prijeti ruskoj egzistenciji.

Nove sekcije vojne doktrine odnose se na prijetnju koju Rusija vidi u širenju NATO pakta i gomilanju vojske. Također se kao prijetnja navodi podatak da NATO sebe smatra organizacijom koja na sebe preuzima “globalne funkcije uz kršenje međunarodnog prava”. Advance