Skip to content

Rubens i žene

i njegovim suvremenicima koji su se bavili umjetničkim prikazivanjem žena. Izložba je osmišljena kao dio novog velikog izložbenog ciklusa muzeja pod nazivom "Intermezzo". Eksponati potiču iz likovne galerije te umjetničke riznice samog muzeja, a cilj je posjetiteljima približiti žensko slikarstvo i izvan samog opusa ovog umjetnika. Okosnicu izložbe čine tri djela Rubensa, koja ženu prikazuju iz jedne božansko-mitološke perspektive.
Izložba je otvorena 06. kolovoza ove godine.

Sample Image
Michaelina Woutiers, Bacchanal

Ali slikari 17. stoljeća nisu prikazivali samo boginje, nimfe ili antičke heroine, već i jednostavne seljanke, građanke, sluškinje i vještice.

Pri tom je posebno zanimljivo to, što se golo žensko tijelo u to vrijeme smjelo prikazivati samo u mitskim scenama, stoičke scene iz biblije ili dvorskog života naseljene su jednim posve drugim tipom žene.

Sample Image
Peter Paul Rubens, Helena Fourment

Jedina ženska umjetnica čije je djelo prikazano na ovoj izložbi je Michaelina Woutiers, koja je unutar svog djela pod nazivom "Bacchanal" naslikala i samu sebe kao jednu od pratiteljica velikog boga plodnosti, vina i uživanja Bakusa.

Sample Image
Peter Paul Rubens, Autoportret

Ciklus pod nazivom "Intermezzo" će iduće godine biti posvećen portretima iz zbirke bečkog Muzeja primijenjene umjetnosti, a svi zainteresirani aktualnu izložbu mogu pogledati još do 13. prosinca 2009. godine.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole