Rekordna, 50. izvedba ‘Priče o zvuku’ u samo dva mjeseca

zvuk
Početak trećeg FEN-a, Festivala neovisnih kazališta i kazališnih družina u Opatiji u srijedu 23. travnja, bit će ujedno i prilika za obilježavanje rijetkog rezultata za domaće kazališne prilike – čak 50. izvedbe predstave ‘Priča o zvuku’ samo dva mjeseca nakon njezine praizvedbe!

zvuk

FEN, Festival neovisnih kazališta i kazališnih družina u RH ove se godine održava tek po treći put, no već je stekao status jedne od najuglednijih domaćih manifestacija izvedbenih umjetnosti. Jedini domaći festival koji sve izvođače ugošćuje tijekom cijelog svog trajanja, u prvoj je godini postojanja osvojio Teatar.hr Nagradu Publike za najbolju festivalsku manifestaciju, a u istoj je kategoriji bio nominiran i u svojoj drugoj sezoni. Nedavno je, pak, FEN u žestokoj konkurenciji osvojio nagradu HUOJ-a za najbolju komunikacijsku strategiju, a istim tempom nastavlja i ove godine ambicioznim programom od čak 12 predstava za odrasle, osam onih za djecu i mlade, četiri kazališne radionice te dva predstavljanja knjiga.
Svoje mjesto među njima našla je i ‘Priča o zvuku’ u koprodukciji kolektiva SKROZ i kazališta Mala scena, a koja će na FEN-u proslaviti već 50. izvedbu u samo dva mjeseca od praizvedbe, 13. veljače ove godine!

Autorski je to projekt dvojca što ga čine francusko-hrvatski audio umjetnik Vedran Peternel i hrvatska redateljica Nora Krstulović, a nastavak je njihova istraživanja mogućnosti korištenja zvuka kao samostalnog izražajnog sredstva.

Nastala nakon višemjesečnog multidisciplinarnog istraživanja u koje su bili uključeni brojni stručnjaci različitih disciplina, predstava ‘Priča o zvuku’ nastoji ispitati, ali i potencijalno pomaknuti granice percepcije zvuka i povezanosti iste s drugim osjetilima, te kognitivnim i emocionalnim razvojem u najmlađe publike.

U predstavi se po prvi put u kazalištu koristi pionirska tehnologija Modularnih glazbenih objekata najglasovitijeg europskog centra za audiovizualna istraživanja – francuskog IRCAM-a (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique), čije su povezivanje sa baštinom utemeljitelja SUVAG-a, Petra Guberine, omogućili tehnološki partner AVC i podrška Francuskog instituta u Zagrebu.

‘Priča o zvuku’, namijenjena je najmlađoj publici, onoj od 18 mjeseci naviše, i za njih će, nadaju se autori, biti jedna od prvih lekcija vještine koja nam je svima prijeko potrebna – one slušanja. Svijeta koji nas okružuje, drugih i drugačijih, ali i sebe samih.

Asocijacije što ih zvukovi (u najširem značenju te riječi, uključujući i njihov harmonično organizirani niz, odnosno glazba), izazivaju kod pojedinog slušatelja – daleko su različitije no što je to slučaj s bilo kojom, pa makar i najmaštovitijom reprezentacijom u slici, riječi i/ili pokretu. Njima se može pričati neovisno o jeziku ili podneblju; slikama neusporedivo živopisnijim i dojmljivijim od onih što ih se, pogotovo najmlađoj publici, može ispričati riječima ili (televizijskom) slikom.

‘Priču o zvuku’ publika 3. FEN-a može pogledati u srijedu 23. travnja, od 17 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Nakon gostovanja u Opatiji ‘Priča o zvuku’ nastavlja s redovitim izvedbama u zagrebačkoj Maloj sceni, ali i na brojnim gostovanjima diljem Hrvatske, pa ne bi bilo čudno kad bi do konca sezone obilježila i stotu izvedbu.

Zanimljivost je da će se na FEN-u naći još jedna predstava SKROZ-ova autorskog dvojca, ‘Lasica na tavanu’, u produkciji Studija KUBUS, a koja je na programu FEN-a, 26. travnja, također od 17 sati u Šporerovu paviljonu.

Više o ‘Priči o zvuku’ na službenim stranicama kolektiva SKROZ, tj. ovdje.

Fotografije iz predstave, kao i ovo priopćenje možete preuzeti ovdje.

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju!

Kolektiv SKROZ
skroz@skroz.in
tel. 0913234016

***
Predstava je nastala uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, zaklade Kultura nova te Francuskog instituta u Zagrebu.

autori & redatelji: Nora Krstulović & Vedran Peternel
zvuk & oblikovanje zvuka: Vedran Peternel
scenografija: SKROZ
kostimografija: Hana Letica
scenski pokret: Tina Hofman, Mateja Majerle, Nora Krstulović & Vedran Peternel
oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
izvodi: Tina Hofman / Mateja Majerle

fotografije: Julio Frangen
grafičko oblikovanje: Zita Nakić Vojnović & Klasja Habjan

stručni suradnici: Norbert Schnell, istraživač u timu Real-Time Musical Interactions, IRCAM – Centre Pompidou & Frederic Bevilacqua, voditelj Real Time Musical Interactions tima, IRCAM – Centre Pompidou

produkcija: Mala scena & SKROZ
producent: Vitomira Lončar
asistent produkcije: Tatjana Lisac

premijera: 13. veljače 2014.