Skip to content

Radnici Imunološkog zavoda i Ine prosvjeduju pred Vladom

Pred Vladom se na Markovom trgu u Zagrebu danas odvijaju čak dva prosvjeda. Radnici Ine prosvjeduju pod sloganom “Danas Ina, sutra Hrvatska” zbog upropaštavanja kompanije, neizvjesne sudbine Rafinerije Sisak i najavljenih otkaza, a djelatnici Imunološkog zavoda prosvjeduju zbog neisplate plaća

prosvjed 1

Skupu su se također priključili čelnici sindikalnih središnjica Mladen Novosel (SSSH), Krešimir Sever (NHS), Ozren Matijašević (HURS), predstavnici veterana koji prosvjeduju u Savskoj ulici i drugi.

Na Markovom trgu je prosvjed počeo veselo. Prosvjednici su puštali glazbu i pjevali “svi pjevaju, ja ne smijem” i “ustani bane, hoće Hrvatsku da nam pomađare”.

“Vlada ima vremena, mi ne!”

Prosvjednici su ponijeli transparente s porukama “Nema Ine bez Rafinerije” i “Bez Rafinerije nema Siska”, a radnici Imunološkog zavoda donijeli su svoje transparente “Ne damo Imunološki”, “Privatizacija je pljačka” i “Vlada ima vremena, mi ne!”.

Sindikati Ine traže očitovanje premijera Zorana Milanovića na njihove zahtjeve za očuvanjem Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije i zaštitom 12.000 radnih mjesta.

Oko 1.500 radnika Ine, kojima su se pridružili Imunološkog zavoda koji nisu primili nekoliko zaostalih plaća, protive se gašenju sisačke Rafinerije i njezinu pretvaranju u skladište naftnih derivata iz Mađarske, uništavanju istraživanja i proizvodnje, izdvajanju poslova iz kompanije i otpuštanju radnika Ina Grupe.

Prosvjedni skup organiziraju Sindikati INAŠ, SING, Sindikat EKN i braniteljske udruge Ine zbog, kako tvrde, ugrožavanja nacionalnih interesa pogubnim odlukama Uprave Ine, koja je pod kontrolom MOL-a.

Zahtijevamo da Ina ostane cjelovita vertikalno integrirana kompanija koja će se modernizirati, razvijati, širiti tržišta, biti ponos i perjanica hrvatskog gospodarstva, kao što je to bila desetljećima ranije, poručuju sindikalci.

Ina mora i dalje biti moćna domaća kompanija koja razvija vlastitu proizvodnju i ulaže u rafinerije, istraživanje i proizvodnju nafte i plina te maloprodaju, kvalitetno i konzistentno upravlja ljudskim resursima te proizvodi značajnu dodanu vrijednost.

“Ne tražimo sanaciju Ine iz proračuna, već da se podrži rješenja koja mogu spasiti Inu”

“Odgoda modernizacije rafinerije u Rijeci i zatvaranje sisačke rafinerije odrazit će se na poslovanje Ina grupe i to se ne smije dogoditi. U tri godine u Ini je posao izgubilo 4.000 radnika, a sad je trenutno na zbrinjavanju još 338 visokoobrazovanih radnika Ine. Ovo je sedmi skup kojim pokušavamo otvoriti premijerove oči i uši. Ukoliko zatvore rafineriju u Sisku još 800 ljudi ostaje bez posla”, u uvodnom govoru su istaknuli predstavnici sindikata Ine.

Predsjednica sindikata Inaš Maja Rilović izjavila je kako su se okupili za spas Ine koja tone sve dublje: “Bez Ine kakvu smo stvarali i generacijama poznavali nema energetske stabilnosti Hrvatske, pa je budućnost Ine i strateški nacionalni interes. Ne dopustite, premijeru Milanoviću, da domaća proizvodnja i prerada nafte budu zauvijek uništene”.

“Pozvali smo Vladu da zaustavi propadanje Ine, međutim nismo dobili nikakav odgovor. Tražimo od premijera da se očituje bez fige u džepu. Ne tražimo sanaciju Ine iz proračuna, već da podrži rješenja koja mogu spasiti Inu, a to je među ostalim hitna modernizacija rafinerije u Rijeci”, poručila je Rilović.

Matijašević: Milanović je počinio veleizdaju

“Nepostupanje Milanovića za Imunološki zavod kojeg su spakirali u stečaj je čin veleizdaje”, poručio je čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević koji je rekao kako se nada da premijera i ministre čeka sudbina bivšeg premijera Ive Sanadera – kazneni progon i zatvor. (Foto: Martina Pauček Šljivak/Index, Index)