Radnici dobili naputak – Ne kaže se gay nego peder

Zaposlenima u Javnom poduzeću “Informatika” u Novome Sadu naloženo je da se u internoj komunikaciji ne koriste stranim riječima pa umjesto riječi “password” trebaju rabiti riječ lozinka, umjesto “site” – strana, a umjesto “gay” – peder, objavio je u četvrtak novosadski portal “021”.

Kako je za taj portal rekao izvor iz te tvrtke, zaposlenici su obaviješteni elektroničkom poštom da letak o “pravilnoj uporabi jezika u svakidašnjoj komunikaciji” mogu vidjeti na stranici tvrtke koja služi za internu uporabu, to jest samo za komunikaciju zaposlenih.

Letak pod nazivom “Jezik čuva granice” sugerira kako se strane riječi, koje su se već udomaćile u srpskom jeziku, izgovaraju “po domaću”.

Tako nije gay, nego peder, nije site, nego strana, nije password, nego lozinka, nije diler, nego preprodavatelj, lider je vođa, nije hamburger, nego pljeskavica, umjesto brend može se reći robna marka, umjesto fancy pomodarski itd. Također, i za sam letak je rečeno da nije riječ o flajeru, nego o letku, navodi “021”.

adomeit