Skip to content

“Emanuel Vidović 1896-1906”

U Galeriji Emanuel Vidović u Splitu može se pogledati izložba pod nazivom EMANUEL VIDOVIĆ 1896-1906., do 31. siječnja 2010. godine
Organizator izložbe je Muzej grada Splita, a kustosica izložbe je viša kustosica Muzeja, Nela Žižić.
Izložbom "Emanuel Vidović 1896-1906" publici su predstavljena djela iz prve faze stvaranja Emanuela Vidovića, u kojoj umjetnik paralelno slika stilski različita djela. Simultana višestilnost u tom dijelu njegova opusa posljedica je pluralizma stilova karakterističnog za umjetnost s kraja 19. stoljeća, ali i odraz složenosti slikareva bića jer će se ona manifestirati i u kasnijim fazama umjetnikova stvaranja.
U djelima koja su nastala od 1896. do 1906. uočava se Vidovićeva dvojba između realističkog, verističkog i simbolističkog, vizionarskog načina prikazivanja stvarnosti.
Izložba prati Vidovićevo rano okretanje prirodi i verizmu u djelima bliskima talijanskim macchiaiolima, kratko približavanje impresionizmu, eksperimentiranje sa segantinijevskim divizionizmom, ali i pokazuje  istovremeni utjecaj secesije i simbolizma, duhovnih i stilskih strujanja koja su u Split pristizala iz Beča. Taj trend će u konačnici rezultirati Vidovićevim priklonom srednjoeuropskoj tematici.
Rana Vidovićeva djela svjedoče o Vidovićevoj sposobnosti da već tada jednako kvalitetno prikaže svijet zahvaćen i vanjskim i unutarnjim okom i da za svako pronađe odgovarajući rukopis varirajući debljinu nanosa boje, kraće i duže, vidljive i nevidljive poteze. Tako, jednom je to realističko-impresionistička veduta raspjevanog kolorita i temperamentnog poteza, a drugi put lirski, melankolični pejsaž utišane gestualnosti i game koji ne odražava privid vanjskog, nego zbilju umjetnikova unutarnjeg svijeta.
Elvira Šarić Kostić, ravnateljica Muzeja grada Splita

Diana Karmelić
diana@mgst.net

Akademija-Art.net