Skip to content

„Privatno i javno” 2009.

Jednovečernju likovnu manifestaciju organiziraju umjetnički i bračni par Dragana i Nikola Vučković iz Metkovića, koji žive i rade na ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru.

Sample Image
Matko Vekić otvara izložbu "Privatno i javno 2009."

Akademski kipar prof. Nikola Vučković ovaj je projekt pokrenuo 2003. godine radi animiranja svojih mladih diplomiranih bivših studenata koji nakon studija na ALU ostaju daleko od velikih kulturnih središta i zbivanja. Njegovom su se pozivu odazivali i starije kolege umjetnici koji su svojim sudjelovanjem ovu manifestaciju uzdigli na visoku razinu, te je „Privatno i javno" tako postala jedinstvena i omiljena izložba mladih umjetnika iz svih krajeva BiH.

Sample Image
Detalj sa izložbe

Na izložbi su do sada sudjelovali mnogi renomirani umjetnici iz Hrvatske kao npr. Vatroslav Kuliš, Zlatan Vrkljan, Kornelija Bajalo, Iris Lobaš, Dijana Nazor, Dubravka Vojnović, Antun Boris Švaljek, Marko Gugić te sarajevski umjetnici i profesori na ALU u Sarajevu kao npr. Dževad Hozo, Seid Hasanefendić, Mustafa Skopljak i mnogi drugi.

Godine 2006. Nikola Vučković utemeljio je i nagradu „Privatno i javno" koja se dodjeljuje mladim umjetnicima za najzanimljivije likovno djelo na izložbi, o čemu odlučuje stručni žiri. Nagradu je Vučković i dizajnirao kao malu metalnu skulpturu baziranu na glagoljičkim slovima P i J.

Sample Image
Nagrađeni autori: Iva Simčić, Dalibor Nikolić i Mario Šunjić

Ove godine peteročlani žiri u sastavu Ivan Vukoja, likovni kritičar iz Mostara, Kornelija Bajalo akad. slikarica iz Vrgorca, Nikola Vučković akad. kipar iz Metkovića, Matko Vekić akad. slikar iz Zagreba i Tomislav Ćavar povjesničar umjetnosti iz Širokog Brijega dodijelili su tri jednakovrijedne nagrade mladima kojima je zajednički istraživački duh i sklonost suvremenim medijima i sadržajima. Nagrađeni su Iva Simčić akad. slikarica i asistentica na ALU u Sarajevu za crtež „Bez naziva"; Dalibor Nikolić, akad. kipar iz Mostara i asistent na ALU u Širokom Brijegu za konstrukciju „Network" te Mario Šunjić, akad. slikar iz Mostara za sliku „Memory stick".

Sample Image
Dalibor Nikolić: Network, plastične cijevi

Organizatori Dragana i Nikola Vučković, ovaj i slične projekte, rade s puno entuzijazma zajedno s Udrugom likovnih umjetnika En Face koju su također osnovali radi okupljanja svojih mladih kolega i bivših studenata, te su zajedno ostvarili preko 20 izložbi u BiH i Hrvatskoj (Metković, Vrgorac, Mostar, Široki Brijeg, Sarajevo, Zagreb, Montegrotto u Italiji itd.)

Sample Image
Detalj s izložbe "Privatno i javno 2009."

Ovogodišnja izložba „Privatno i javno" ima 29 izlagača, a organizirana je bez potpore nadležnih institucija za kulturu.

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole