Primirje se nastavlja, Izrael i Palestina se dogovorili

zenske-izrael-palestina

zenske-izrael-palestina

Izrael i Palestinci dogovorili su se u ponedjeljak na večer o produljenju primirja u Pojasu Gaze za 24 sata, samo nekoliko minuta prije isteka ranijeg primirja što je dogovoreno posredovanjem Egipta, objavile su obje strane.

Dogovor je postignut dok razlike u ključnim pitanjima prevladavaju u nastojanjima da se postigne dugoročni sporazum između Izraela i militantnih skupina u Pojasu Gaze, poglavito Hamasovih islamista, čime bi se omogućila obnova toga područja nakon pet tjedana borbe.

Neprijateljstva su obustavljena prije nešto više od tjedan dana trodnevnim primirjem dogovorenim uz posredovanje Egipta, koje je produljeno za pet dana i trebalo je isteći u ponedjeljak u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Palestinski dužnosnik koji je sudjelovao u pregovorima u Kairu izjavio je kako će ovo posljednje produljenje objema stranama omogućiti “završetak pregovora”

Prema navodima jednog izraelskog sigurnosnog dužnosnika u Jeruzalemu, “primirje će na zahtjev Egipta biti produljeno za 24 sata kako bi se omogućili daljnji pregovori”.

Viši palestinski dužnosnik u Gazi izjavio je pak da je dogovor postignut o svim pitanjima koje je naznačio Egipat osim dvaju. Pitanja uključuju otvaranje Gaze prema vanjskome svijetu kako bi se omogućio dotok robe.

Pitanja o kojima još nema dogovora tiču se Hamasovih zahtjeva o otvaranju zračne i morske luke, o čemu će se prema tvrdnjama izraelske strane koje prenose palestinski izvori, razgovarati kasnije, nakon što se riješi pitanje oslobađanja palestinskih zatvorenika u Izraelu i predaje tijela dvojice ubijenih izraelskih vojnika što ih drži Hamas.
Danas.hr/HINA