Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić govorio na svečanoj inauguraciji novog rektora Sveučilišta u Zagrebu

Dostupnost visokog obrazovanja je trajno dobro nacije

art 1 na prvo mjesto

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić govorio je u utorak 14. listopada na svečanoj inauguraciji novog rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu pred više stotina uzvanika.

foto-galerija

Akademik Kusić u svom je govoru podsjetio na brojne poveznice između HAZU i Sveučilišta u Zagrebu, među kojima je i činjenica da je sedam od 17 predsjednika HAZU obnašalo dužnost rektora najvećeg i najstarijeg hrvatskog sveučilišta – Tadija Smičiklas, Gustav Janeček, Albert Bazala, Andrija Štampar, Grga Novak, Jakov Sirotković i Ivan Supek. Dvije institucije povezuje i biskup Josip Juraj Strossmayer koji je zaslužan za osnutak Akademije 1861., kao i modernog Sveučilišta u Zagrebu 1874.

01 kusic

„Strossmayer je najavio osnutak i Akademije i modernog Sveučilišta u svom govoru u Hrvatskom saboru 29. travnja 1861. Tada je rekao da slavenski narodi samo znanjem, znanošću, obrazovanjem i kulturom mogu postati ravnopravni Germanima i Romanima. I danas, više od 150 godina kasnije, opet smo u istoj situaciji: znanje, znanost, obrazovanje i kultura bit će važan čimbenik u našem pozicioniranju u Europskoj uniji i globaliziranom kompetitivnom svijetu. Znanost i obrazovanje strateški su važni za razvoj društva, dok kultura ima važnu ulogu u očuvanju našeg nacionalnog identiteta i oblikovanju zajedničkog europskog identiteta. I HAZU i Sveučilište u Zagrebu dali su značajan doprinos izgradnji hrvatske države i nacionalnog identiteta te su dugo vremena bili supstitut državnosti”, kazao je akademik Kusić koji je zahvalio dosadašnjem rektoru prof. dr. sc. Aleksi Bjelišu, rekavši da je utro put mnogim novim projektima i Sveučilištu osigurao ulogu kakvu treba imati, iako je u svojim naporima često bio sam. Akademik Kusić podsjetio je i na zasluge novog rektora Borasa kao dekana velikog i kompleksnog Filozofskog fakulteta i izrazio uvjerenje da će dobro voditi Sveučilište. Pritom je istaknuo važnost dostupnosti visokog obrazovanja kao trajnog dobra nacije, kao i očuvanja sveučilišne autonomije.

02 boras9

„Nalazimo se u teškim kriznim vremenima, no kriza nije samo gospodarska, nego i duhovna, u kojoj je poremećen sustav vrijednosti, u kojoj imamo urušavanje institucija i relativizaciju svih autoriteta. No bilo bi prejednostavno okrivljavati političare. Svi segmenti društva sudjeluju u stvaranju takvog stanja i svi trebaju dati doprinos rješavanju problema. Sveučilište u Zagrebu bilo je u povijesti pokretač svih gospodarskih, kulturnih i društvenih promjena i stoga ima zadaću i povijesnu obavezu u ovim kriznim vremenima prepoznati potrebe društva i uključiti se u rješavanje gorućih društvenih problema, posebno u gospodarstvu.

03 boras

Ova velebna svečanost je na neki način simbolična poruka hrvatske akademske zajednice i mobilizacija hrvatske intelektualne elite da se aktivno uključi u rješavanje aktualnih problema i vjerujem da će Sveučilište pod vodstvom rektora Borasa, njegovih prorektora, suradnika i svih dekana, dati svoj doprinos razvoju Hrvatske, kao što je i u povijesti davalo doprinos stvaranju moderne Hrvatske”, zaključio je akademik Kusić.

Uz novog i dosadašnjeg rektora Sveučilišta u Zagrebu, na inauguraciji su govorili i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

04

Prigodni je program u HNK-u bio ovako sastavljen: Georg Friedrich Handel: Canticorum Iubilo, Ljepa naša domovino, Josip Štolcer Slavenski Zagorska, (Concordia discors – akademski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu). Tekst Baščanske ploče i Drago Ivanišević: Hrvatska (interpretator: red. prof. art. Joško Ševo).

Na kraju je nadahnuto na glasoviru nastupio red. prof. art. Mladen Janjanin. Izbor skladbe je bio više nego pogođen: Frédéric François Chopin, Poloneza u A-duru, op. 40.

Tekst i foto: Nives Gajdobranski