Iako su u posljednjem kolu skupine G svladali Ganu s 2:1, nogometaši Portugala ipak će otputovati kući već nakon prvoga kruga. U utješnoj pobjedi Portugalaca među strijelce se po prvi put na turniru upisao i Cristiano Ronaldo.

por gan

I prije početka susreta na Estadio Nacionalu u Brasiliji bilo je jasno kako će Portugal i Gana teško do osmine finala. I jednima i drugima bila je potrebna pobjeda, ali i povoljan rezultat, po mogućnosti uvjerljiv poraz SAD-a u susretu s Njemačkom. Kako su Nijemci slavili s tek 1:0, a Portugal pobjedom od 2:1 uspio tek neznatno poboljšati slabu gol razliku, kući će (pre)rano otputovati i Gana i Portugal.

Portugalci su bolje otvorili inače poprilično ravnopravnu utakmicu, pa je u petoj minuti Cristiano Ronaldo zatresao gredu. Još jednu veliku prigodu najbolji igrač svijeta propustio je u 19. minuti, kada mu je silovit udarac glavom sa samo šest-sedam metara sjajnom obranom zaustavio ganski vratar Fatawu Dauda.

U 30. minuti Portugalci su ipak poveli, no na vodećem pogotku mogu zahvaliti ganskom igraču Johnu Boyeu, koji je nesretno loptu poslao u vlastitu mrežu.

Stvari u skupini privremeno su se zakomplicirale početkom nastavka. Asamoah Gyan je u 50. minuti prvo nagovijestio povratak Gane u igru, a zatim šest minuta kasnije, gotovo u isto vrijeme kada je Njemačka povela protiv SAD-a, pogodio za izjednačenje.

Gani je u tom trenutku trebao tek pogodak da preskoči SAD, no svaku nadu deset minuta prije kraja uništio im je Cristiano Ronaldo. Portugalska “sedmica” našla se na pravom mjestu nakon loše reakcije vratara Daude i pogodila za vodstvo i pobjedu Portugala od 2:1.
Treba spomenuti kako u ganskim redovima nije bilo ni Kevina Princea Boatenga ni Sulleyja Muntarija. Obojica su uoči utakmice suspendirani zbog narušavanja atmosfere u reprezentaciji. Boateng je poslan kući zbog grubog vrijeđanja izbornika Jamesa Appiaha, a Muntati zbog fizičkog napada na člana ganskog nogometnog saveza. (Foto: Reuters, hrsport.net)