Pomoćnik ministra branitelja obišao mjesto masovne grobnice u Zrinu

zrin

Iskapanja i ekshumacija posmrtnih ostataka u neposrednoj blizini nekadašnje župne crkve trebala bi početi u rujnu

Sisak – Na traženje Sisačke biskupije i Zaklade za gradnju crkve Našašća sv. Križa u Zrinu, pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić u pratnji načelnice Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu Višnje Bilić i ravnatelja Zaklade mons. Marka Cvitkušića nedavno je posjetio Zrin. Obišao je mjesto masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata u neposrednoj blizini gdje je bila župna crkva. Naime partizani su 9. i 10. rujna 1943. opljačkali Zrin, razrušili kuće, spalili župnu crkvu Našašća sv. Križa i pobili trećinu žitelja. U tim napadima poginulo je ili naknadno ubijeno skoro tri stotine Zrinjana.

Sisačka biskupija je prošle godine naručila arheološka istraživanja na mjestu gdje je bila crkva Našašća sv. Križa, koja su utvrdila kako se ispod te crkve nalaze i ostaci gotičke crkve iz 14. stoljeća. Uz zidove i temelje nekadašnje crkve pronađeni su ostaci ispremještanih ljudskih kostiju. Uzorak kostiju poslan je na analizu kako bi se utvrdilo iz kojega su vremena pronađene ljudske kosti, a rezultat analize je pokazao da se radi o ostacima iz Drugog svjetskog rata.

Prema kazivanju potomaka Zrinjana, u blizini gdje je bila župna crkva, nalazi se masovna grobnica gdje je pokopan jedan dio pobijenih Zrinjana iz 1943. godine. Budući da Sisačka biskupija na toj lokaciji planira sagraditi crkvu, obratila se pomoćniku ministra branitelja Ivanu Grujiću molbom da istraži teren i poduzme potrebne korake oko iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka pobijenih Zrinjana iz Drugoga svjetskog rata.
Nakon obilaska i razgledanja mjesta masovne grobnice, Grujić je rekao da bi iskapanja i ekshumacija posmrtnih ostataka trebala početi već u rujnu ove godine, izvijestio je Tiskovni ured Sisačke biskupije. (IKA)