Skip to content

Pomalo drugačije igračake

Riječ je izložbi preko 300 igračaka iz zbirke poznatog bečkog etnologa dr. Fritza Truppa. Eksponati potječu iz Afrike, Azije i Latinske Amerike,  a načinila su ih sama djeca od svakodnevnih uporabnih predmeta.

Sample Image

U mnogim kulturama nije uobičajeno kupovati posebno načinjene igračke. Stoga djeca iz siromašnih regija cijelog svijeta  igračke najčešće izgrađuju sama.

Dječja kreativnost pri tom se čini neiscrpnom i neograničenom, a njihova je spretnost u izradi igračaka zbilja zapanjujuća.

Sample Image

Svako vozilo od žice, lima ili plastike, svaka lutkica i puška od drveta priča priču iz života svog malog tvorca. Igračke govore o njegovim snovima, željama, ali i strahovima. Jer koliko god takve igračke bile originalne i zabavne, sve one uglavnom imaju i svoju mračnu pozadinu: igračke često daju naslutiti traumatične doživljaje svojih malih vlasnika, kao što su  građanski ratovi, uništenje okoline te druge nasilne radnje.

Sample Image

Trupp je tijekom svojih dugogodišnjih putovanja po zemljama Trećeg svijeta sakupljao igračke. Svi ih je pomno dokumentirao i preuzeo u osobnom kontaktu s djecom. Dakle izložba nas upoznaje i s licima malih tvoraca, kao i njihovim životnim uvjetima. Životnost izložbe podupiru naime mnogobrojne fotografije koje prikazuju život djece i njihovu igru s izloženim igračkama. U većini slučajeva ih je snimio sam Trupp.

Osim razgledavanja izložbe Leopold muzej nudi mogućnost i aktivnog sudjelovanja u radionicama izrade igračaka.

Ivana Ćosić

ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole