Skip to content

Petrunjela Vuković: Kruzer u mom oku

U nedjelju, 16. kolovoza, u Lazaretima je otvorena izložba mlade dubrovačke umjetnice Petrunjele Vuković „Kruzer u mom oku". Umjetnica se predstavlja serijom koja sadrži dvanaest djela nastalih u tehnici akrilika i akrilnog laka i kolaža na kartonu, lesonitu i platnu. Riječ je o umanjenim prikazima velikog putničkog broda kojeg autorica slika po šabloni te ponavlja isti motiv unutar jedne kompozicije.

„Pozadina predodžbi criusera, preciznije rečeno njihovih kontura, stvorena je od linija u boji koje uglavnom završavaju strjelicom te se nižu paralelno ili se isprepliću u pravilno – smirenom i nepravilno – kaotičnom ritmu. Ta mreža linija – strjelica čini drugi plan slike tako da otisci brodova djeluju kao da lebde ispred geometrijsko – kolorističkog tkanja.

Vizualnim jezikom Petrunjela Vuković priopćava određeni društveni problem kojeg interpretira oštro, razigrano, snovito i duhovito reagirajući posredstvom slikarstva na pojave koje zapaža u prostoru i vremenu. Multipliciranjem motiva broda stvara socijalno – ironičnu priču koja upozorava na vulgarnost današnjeg doba, a njezine slike kao da postaju estetizacija, slikarska reprezentacija i simulacija suvremene urbane umjetnosti grafita te su ekstrovertne za diskurs o općim pitanjima: društveno- ekološki problem, dehumanizacija turizma… Tako šablonski prikaz cruisera postaje u stilu pop arta ikonički znak masovne kulture turizma na početku XXI. Stoljeća."

 Iz teksta Petre Golušić

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole